Hirdetés
. Hirdetés

A legújabb Windows 10 frissítés végleg leszámol a Flash-sel

|

A Flash halála csak 2021-ben következik be, a Microsoft opcionális frissítésével azonban már most tesztelni lehet az elavult technológia kivégzését.

Hirdetés

A Microsoft egy olyan opcionális Catalog frissítést adott ki, amelyik eltávolítja az Adobe Flasht a Windows 10-ből, de még az újratelepítését is megakadályozza, ezáltal is előkészítve a szoftver 2021-es teljes, kötelező kivezetését. A KB4577586 azonban csak a Windows 10-be csomagolt Flash változatot törli, a felhasználó által telepített önálló verziókhoz nem nyúl, és az Edge-ből, valamint a többi böngészőből sem tünteti el a Flasht.

Hirdetés

A Windows 10 Flash támogatása hivatalosan az év végén, az Internet Explorer 11-hez és az öröklött (nem Chromium alapú) Edge-változathoz nyújtott frissítések decemberi megszűntével ér véget, a legfrissebb, Chrome motoron alapuló Edge pedig januárban veszíti el a Flash támogatást. A Microsoft a frissítéshez fűzött kommentárjában most arról ír, hogy azért adta ki az eltávolító szoftvert, mert segíteni akarja a felhasználókat a tesztelésben, és az Adobe Flash Player nélküli világra való felkészülésben.

Sokan ugyanis még mindig természetesnek veszik, hogy egyes weboldalakon különféle Flash alapú multimédiás tartalmak indulnak el - akkor is, ha közben tudják, hogy maga a lejátszó már végóráit éli. Az eltávolítást követően gyorsan kiderül, hogy hol lesznek hirtelen "lyukak" - akár a saját weboldalakon vagy internetes szolgáltatásokban is, ahol már nem is emlékeztünk rá, hogy Flash-t használtunk.

A Flash-t törlő eszköz 2021 elejéig opcionális frissítés lesz a Windows Update-ben. Néhány hónappal később már ajánlott frissítéssé lép elő, 2021 nyarán pedig a Microsoft eltávolítja az öröklött Edge-ből és az IE11-ből is a Flash-sel kapcsolatos fejlesztői keretrendszereket, csoportházirendeket és felhasználói felületeket. Mindezt a kumulatív frissítések fogják elvégezni a különböző Windows-változatokban, így a Windows 10-ben és a Windows 8.1-ben. 2020. decemberében egyébként a Google szintén véget vet a Chrome Flash-támogatásának, és év végén maga az Adobe is lezárja a Flash-fejlesztést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.