Hirdetés
. Hirdetés

A letöltések sztárja a Chrome OS

|

A fájlmegosztó oldalakon hamar nagy népszerűségre tett szert a Google operációs rendszere.

Hirdetés

Miután csütörtök este a Google a nyilvánosság előtt bemutatta készülő Chrome operációs rendszerét, nagy népszerűségre tett szert a fájlmegosztó oldalakon - mint például a Mininova vagy a Pirate Bay - a szoftver kiszivárgott verziója. Az amerikai Computerword beszámolója szerint már pénteken csak a Pirate Bay hálózatán 3000-en osztották meg a platformot, elérhetővé téve az általuk már letöltött lemezképet.

 

 

chrome_os.jpg


Utóbbi fontos, mivel esetében minden esetben az adott gépre kell szabni a platformot, így a Chrome OS-nek csak egy virtuális lemezképe érhető el, amelyet például a VMware virtuális környezetében futtatva lehet kipróbálni. Illetve akinek nincs hozzáférése a fent megnevezett fájlmegosztó szolgáltatásokhoz, az közvetlenül a gdgt.com oldaláról is letöltheti a lemezképet (regisztráció szükséges). Míg a Chrome OS forráskódja és a platformmal kapcsolatos egyéb hasznos információk a Chromium Projects honlapján érhetőek el.

Mire képes a Chrome OS?

Az operációs rendszer tervezésekor elsődleges szempont volt a könnyű használhatóság és a gyorsaság. Ennek köszönhetően a Chrome OS másodperceken belül betöltődik és csatlakozik a világhálóhoz. Az operációs rendszer a Google 2008-ban debütált internetes böngészőjén, a Chrome-on alapul, amelynek fő jellemzői - a keresőcég elmondása alapján - szinkronban vannak az operációs rendszer tulajdonságaival: gyorsaság, stabilitás és biztonság.

 

 

 


 

 

Ennek megfelelően az operációs rendszer pár másodperc alatt képes el- vagy újraindulni, a weblapok és különböző webes alkalmazások pedig zökkenőmentesen és gyorsan töltődnek be és futnak alatta. Ugyanakkor a Chrome OS minden alkalmazást a weben keresztül futtat. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumok szerkesztése, a pdf-ek és a képek megtekintése is az interneten történik, a felhasználóknak semmit se kell letölteniük vagy frissíteniük, hogy dolgozhassanak vagy szórakozhassanak. Végül mivel az operációs rendszer összes programja online módon fut, minden ablak egy biztonsági „homokozóban" működik, ami jelentősen megnehezíti a vírusok és rosszindulatú programok dolgát.

Mindemellett a szakértők egyetértenek abban, hogy a Microsoftnak egyelőre nem kell aggódnia a Chrome operációs rendszere miatt, mivel a két platform nem tartozik egy súlycsoportba. A Chrome pehelysúlyú, hiszen teljes mértékben a webes szolgáltatásokra támaszkodik, míg a Windowsok a felhasználói igények szélesebb tárházát képesek kielégíteni. Természetesen ez később változhat, de közvetlenül a két operációs rendszer még nem riválisa egymásnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.