Hirdetés
. Hirdetés

A Linuxnak kedvez a Windows 7 ára?

|

A PC gyártók sokallják a Microsoft új operációs rendszerének az árát. A szoftvercég komoly dilemmával nézhet szembe.

Hirdetés

A BusinessWeek információ szerint komoly vita robbant ki a számítógépgyártók és a Microsoft között a Windows 7 árazását illetően.  Előbbiek ugyanis sokallják az új operációs rendszer árát, hiszen például a korábbi kiszivárgott hírek alapján a legolcsóbb, netbookokra szánt Windows 7 Starter Edition is 50 dollárba fog kerülni, s további 50 dollárt kell majd fizetnie annak, aki magasabb verzióra szeretne váltani. Ez pedig szerintük az XP mostani 15 dolláros árához képest túl sok.

 

 

win7_starter.jpg


A gazdasági válság közepette a PC gyártóknak erős a gyanúja, hogy a redmondi szoftvercég nagy pénzt szeretne bezsebelni új operációs rendszerével. Erre utal Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatójának kijelentése is, aki "az eddigi legjobb Windows-nak" nevezte a Windows 7-et.

A számítógépgyártók érvelése szerint, ha emelkedik az operációs rendszer ára, akkor vagy árat kell emelniük, vagy kisebb profittal kell szembesülniük. Az OEM gyártók jelenleg összehasonlításképpen körülbelül 60-150 dollár közötti összeget fizetnek a Vistáért, míg az idősebb netbookokra szánt XP csak 15 dollárjukba kerül (szemben a Starter 50 dolláros árával). A fő probléma ugyanis az, hogy az elmúlt évek során folyamatosan csökkent azon összeg, amit a vásárlók hajlandóak kifizetni egy gépért. Míg 2004-ben átlagban 1420 dollár értékben értékesítették a notebookokat, addig ma már 788 dolláros átlagárnál tartunk. Ráadásul népszerűek az 400 dollár körüli netbookok, amik az összes bevétel egyötödét adják, s melyeken jelenleg is csak 20 dollárt keres az Acer, a HP és a többi gyártó.

A BusinesWeek-nek nyilatkozó iparági szakértők szerint ez két veszélyt rejt magában. Egyrészt a PC-gyártók oldaláról áremelést indukálhat a Windows 7 megjelenése. Míg a Microsoftnak vagy csökkentenie kell a Windows 7 árát - még úgy is, hogy kisebb bevételre számíthat -, vagy tétlenül kell néznie, amint más operációs rendszere váltanak a PC-gyártók. A Linux és a Google Android erre vár. A jég pedig most különösen vékony.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.