Hirdetés
. Hirdetés

A mágnesszalagos adattárolásé a jövő?

|

A Flextronics zalaegerszegi gyárában készülő DAT72 szalagos tárolóeszközök a HP szerint még mindig az adatmentés jövőjét jelentik.

Hirdetés

Az elmúlt három évben annyi terrabájtnyi anyag keletkezett, mint a megelőző negyvenezer évben összesen - ismertette Nagy Barnabás, a HP termékmenedzsere. Ezeket az adatokat le kell menteni, majd archiválni, és a HP szerint erre a legjobb eszköz még mindig a mágneses szalag. A CD-k, DVD-k rövid távú tárolásra megfelelőek, a környezeti tényezők miatt azonban 20-30 évre nem alkalmasak, már 2-3 éves hasonló adathordozókon is jelentkeznek hibák. A merevlemezes tárolás a szakember szerint végleges archiválásra nem megfelelő. A szalagos tárolás költségek és megbízhatóság szempontjából még ma is vezet. Ez a megoldás az otthoni felhasználókat és a kisvállalkozásokat célozza meg.

A Flextronics gyárában egy külön, HP-nak dedikált csarnokban készítik többek közt a számítógéphez USB-n keresztül csatlakozó DAT72-es szalagos adattárolót. A termékmenedzser szerint az adattároló meghajtói kevesebb mint egy perc alatt automatikusan feltelepülnek, az adatok mentése munka közben történhet, anélkül, hogy a mentés csökkentené a számítógép teljesítményét. A DAT72-es kiskereskedelmi nettó 120 ezer forintba kerül, a szükséges kazetta ára pedig ezer forint körül van.

Az új eszközök gyártása is a Flextronics zalaegerszegi egységében történik majd, ahol a HP gyártás 2002-es indulás óta immár több mint 1 800 000 darab, 11 különböző alaptípushoz tartozó szalagos tárolóeszköz került le a gyártósorokról. További érdekesség, hogy az új termékek (sőt a korábbi generáció tagjai is) kivétel nélkül már most megfelelnek az EU közeljövőben életbe lépő RoHS (Restriction of Hazardous Substances) direktívájában rögzített kritériumoknak, amelyek az emberi egészségre csak kis mértékben is káros anyagok felhasználásának teljes tilalmát írják elő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.