Hirdetés
. Hirdetés

A merevlemezgyártás újraéledése

|

Biztató hírekkel szolgál a Western Digital, de ne legyenek kétségeink: a gyártás még közel sincs kint a vízből.

Hirdetés

merevlemezek, winchesterek, hhd-k
merevlemezek, winchesterek, hhd-k

Amint arról többször is írtunk, idén szokatlanul heves és hosszan tartó az esős évszak az indokínai területeken, ennek a levét leginkább Thaiföld issza meg - képletesen és szó szerint is. A mindent elöntő ár nem kímélte az országba telepített high-tech gyártósorokat sem, ami leginkább a globális merevlemez-piacot érinti. Tekintve, hogy Thaiföld egymaga felel a világban előállított összes winchester 40 százalékáért, a kieső termelés komoly hatást gyakorol nemcsak az adattárolók piacára, de a komplett konfigurációk árára is.

Losechester
A veszteségek nagyok, de a gyártók mindent megtesznek a termelés mihamarabbi újraindítása érdekében. Iparági becslések szerint mégis csak jövő nyár elejére várható az árak normalizálódása - jelenleg is már 50-80-100 százalékkal kerülnek többe a merevlemezek, mint két-három hónappal korábban.

Jó hír, hogy a Western Digital már részben folytatja a gyártást, sajnos azonban közel sem voltak képesek teljesen helyreállítani az elázott üzemeket. Ezen a héten állt munkába a Bang Pa-in városában található telep egyik épülete - ehhez mintegy két méternyi vizet kellett kiszivattyúzni belőle. Az üzemet még október 15-én öntötte el az áradat, amit csak november 17-ére bírtak teljesen eltüntetni belőle. Az elektromos rendszert november 26-ra sikerült helyreállítani - ebből a tempóból nagyjából kikövetkeztethető a további telepek rendszerbe állásának üteme.

A Navanakornban található gyárak továbbra is víz alatt állnak, és egy darabig még ott is maradnak. A WD bizakodó hangot megütve arról nyilatkozott, hogy nagyjából másfél-két hét múlva innen is kiszivattyúzzák a vizet, amit fertőtlenítés és helyreállítás követ. Azt azonban még a vállalat sem tudta megmondani, mikor indulhat be újra a termelés. Becslések szerint március környékére várható a gyártósorok javának újra üzembe állása.

Eladások
Ez természetesen jelentős mértékben befolyásolja a szállításokat. A WD közlése szerint 2011 negyedik negyedévében nagyjából 120 millió eladott példánnyal számolnak, ami komoly hiányt jelez a kínálati oldalon. Az IHS iSuppli által becsült kereslet ugyanis valahol 170 és 180 millió példány között várható, köszönhetően a karácsonyi bevásárlási időszaknak.

A következményekkel nem a Western Digitalnak kell egyedül szembenéznie, az a Seagate és a Toshiba gyártását is érintette. Emiatt a független PC forgalmazók árai átlagosan 20 százalékkal emelkedtek, viszont a nagy nevek, mint például a Dell - köszönhetően felhalmozott raktárkészletüknek -, még nem drágítottak. Ez sem várat azonban sokáig magára, előreláthatólag január, legkésőbb február magasságában kifogynak a készletekből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.