Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft is megvette volna a Facebookot

|

15 milliárd dollárért felvásárolták volna a közösségi oldalt, de Zuckerberg nemet mondott.

Hirdetés

Sokan felkapták a fejüket, mikor 2006-ban Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója visszautasította a Yahoo 1 milliárd dolláros vételi ajánlatát. Az idő őt igazolta, pedig akkortájt egy másik fontos kérője is akadt: a Microsoft. Ezen pletyka már régóta tartotta magát, de elsőként történt meg, hogy a meghiúsult 2007-es felvásárlást a redmondi szoftvercég egy prominens képviselője is megerősítette. "Valóban, megpróbáltuk megvenni a Facebookot" - mondta Fritz Lanman, a Microsoft vezető stratégiai igazgatója a párizsi Le Web'10 konferencián.

 

 



A beismerés azután érkezett, hogy David Kirkpatrick a frissen megjelent "A Facebook effektus" (The Facebook Effect) című könyvében utalt már a 15 milliárd dollár értékű meghiúsult felvásárlásra. Engedtessék meg, hogy idézzünk a műből:

"Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója kétszer is elrepült Palo Altoba, hogy meglátogassa fiatal kollégáját. Zuckerberg ekkor szokásához híven egy hosszú sétára invitálta Ballmert. A séta alatt a Facebook alapítója elmesélte a Microsoft vezérének, hogy a közösségi oldalt éppen akkortájt értékelték fel 15 milliárd dollárra. Ekkor egy elsöprő gondolat született Ballmer fejében. "Miért ne vásárolnánk Mi fel titeket 15 milliárd dollárért?" - kérdezte egy megbízható forrás szerint. Zuckerberg hirtelen ledermedt az ajánlattól. "Nem akarom eladni a cégem, ha nem tudom megtartani a kontrollt felette" - reagált a Facebook alapítója, ahogy mindig is tette a hasonló ajánlatoknál.

Ballmer kollégája válaszát kihívásként fogadta. Visszatért a Microsoft főhadiszállására, és kiagyalt egy tervet, hogy több éves folyamatként miként tudná felvásárolni a Facebookot, egyúttal Zuckerberg igényeit is kielégítve. De a közösségi oldal alapítója minden ajánlatát visszautasította."


Így végül a Microsoft "csupán" egy 240 millió dolláros megállapodást tudott elérni, amelynek köszönhetően például napjainkban a Facebook felületén a redmondi szoftvercég megoldása keres. Emellett a kikosarazás után is szívélyes maradt a két szoftveróriás kapcsolata. Erre jó példa a Docs.com, az új Live Messenger Facebook funkciói, illetve a Bing egyre szorosabb kapcsolata a közösségi oldallal.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.