Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft nekiment a Google-nek

|

A redmondiak egy német bíróságon folyó szabadalmi perben a Motorola mellett annak anyavállalatára, a Google-re is kiterjesztették a keresetüket. A mobilháború kitörése óta ez az első alkalom, hogy a Microsoft nyílt támadást indít az Android operációs rendszert kifejlesztő keresőóriás ellen.

Hirdetés

A Microsoft ügyvédei csütörtökön, a Müncheni Regionális Bíróságon bejelentették: a Motorola Mobilityn kívül annak anyavállalatára, a Google-re is kiterjesztenék a keresetüket, amelyet szabadalomsértés gyanújával nyújtottak be a testülethez.

A gyártó idén áprilisban perelte be a Motorolát a német bíróságon; a céget „a lokális erőforrások azonosítására alkalmas számítógépes rendszerre és az ehhez kapcsolódó metódusokra” vonatkozó, EP0845124-es számon bejegyzett szabadalom megsértésével vádolják. (A Microsoft természetesen az Egyesült Államokban is levédette ugyanezt a tételt, amelyet ott a 6,240,360-as szám alatt jegyzetek be.)

A legújabb fejleményről Florian Mueller blogger és szakíró számolt be, aki tudósításában hangsúlyozta: a redmondiak keresete valójában az Android térképalkalmazását, a Google Maps appet támadja. „A mai háromórás meghallgatáson a Motorola Mobility makacsul tagadta a Microsoft szabadalomsértéssel kapcsolatos vádjait, anélkül, hogy kifejtette volna, hogyan működik a Google szerverinfrastruktúrája – írta Mueller. – A bírósági ülés vége felé a Microsoft vezető jogásza [bejelentette], hogy a Microsoft megváltoztatja, és a Google Inc-re, a Motorola Mobility anyavállalatára, a Google Maps Android alkalmazást működtető szerverinfrastruktúra üzemeltetőjére, mint másodrendű vádlottra is kiterjeszti a keresetét.”

A Microsoft az utóbbi években könyörtelenül és sikeresen próbálta rákényszeríteni az androidos eszközöket gyártó cégeket, hogy licenceljék az általuk szabadalmaztatott technológiákat. Más gyártók mellett az LG, a Samsung és HTC is kénytelen volt belemenni az alkuba: az általuk értékesített készülékek darabonként 15 dollárral gazdagítják a Microsoft pénztárát.

A Google abban bízott, hogy a Motorola felvásárlása révén megerősítheti hadállásait a mobilháborúban. Egyelőre úgy tűnik, rosszul taktikáztak: a Motorola a Microsoft vérptofi szabadalmi jogászkommandójának elsődleges célpontjává vált.

A Microsoft szóvivője e-mailben erősítette meg a Mueller blogján megjelent híreket. „Szükségessé vált, hogy a Google-t is bevonjuk ebbe az ügybe, mert a Motorola továbbra is azt állítja, nem rendelkezik kellő információval arra nézvést, milyen cselekmények történnek a Google szerverein – írta. – Továbbra is bízunk benne, hogy idővel a Motorola is csatlakozik az Android eszközgyártók túlnyomó többségéhez, és licencmegállapodást köt velünk a Microsoft szabadalmaztatott találmányainak felhasználásáról.”

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.