Hirdetés
. Hirdetés

A mikrohullámú sütő veszélyei

|

A lánclevelek a leggyakrabban annyi valóságtartalommal sem bírnak, mint a horgászsztorik a kifogott hal méretével kapcsolatban. Vagy mégsem?

Hirdetés

A napokban olyan lánclevél érkezett a postaládánkba, mely szakít a hagyománnyal. Az ismeretlen "vírusgazda" az eredetileg 2005 áprilisában keletkezett lánclevelet lefordította magyarra és úgy engedte útjára. A mikrohullámú sütőben melegített folyadékokkal kapcsolatos veszélyekre figyelmeztető iromány - lásd idézve alább - a legtöbb lánclevéllel ellentétben valódi veszélyre figyelmeztet.

Olyannyira, hogy Joe Wolfe az Új-Dél Walesi egyetem professzora értekezést is publikált a témában. A levél magán viseli a lánclevélben küldött hoax (ugratás, megtévesztés) minden ismérvét: "egy 26 éves fiatalembert" és "egy technikatanárt" említ, név nélkül, ugyanakkor hivatkozik egy hitelesnek tűnő, ámde lenyomozhatatlan forrásra, jelen esetben a General Electric-re. A levél külön érdekessége, hogy egy körülbelül négyszáz kilobájtos videóállomány is érkezett vele, mely a levélben leírt jelenséget ábrázolja, laboratóriumi körülmények közt reprodukálva.

Konkrét lánclevelek valóságtartalmával több oldal is foglalkozik, így viszonylag könnyen kideríthető, hogy mennyi igaz azokból az állításokból, melyeket ezekben olvashatunk. Szintén ajánlott még a témában Gervai Péter sajátságos humorú, de örök érvényű írása.

A mikrohullámú sütő ártalmairól szóló lánclevél:

"Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta, fel akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett hólyagokkal; arcát 1. és 2. fokú égési sebek borítják, nagy a maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy soha ne melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, tea filtert stb, ami a keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet vízforralóban melegíteni."

A General Electric válasza:

"Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy tea filtert helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig. Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni
és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást."


Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:

"Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot."

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.