Hirdetés
. Hirdetés

A Neon is beperelte az IBM-et

|

A mainframe-rendszerek optimalizálásával foglalkozó gyártó azzal vádolja az IBM-et, hogy akadályozza termékeinek értékesítését, és rossz hírét kelti technológiájának. Az Igazságügyi Minisztérium egy hasonló ügyben már vizsgálódik.

Hirdetés

A mainframe-piac egyik kisebb szereplője, a texasi Neon Enterprise Software hétfőn bejelentette, rágalmazás miatt pert indított az IBM ellen. A kereset szerint a nagyvállalat valótlanságokat állított a zPrime-ról, a Neon vezető termékéről, és piaci pozícióját kihasználva befolyásolta ügyfeleit, hogy ne használják a konkurens cég technológiáját.

A Neon júliusban megjelent zPrime termékével lehetővé válik a nagygépes környezetekben futó számítási műveletek bizonyos hányadának átterhelése az IBM által gyártott zAAP és zIIP mainframe-processzorokra.

A probléma gyökere, hogy az ügyfeleknek nem kell szoftverhasználati licencet fizetniük a speciális nagygépes processzorok után, nem úgy, mint az IBM standard processzorainak használatakor. Ami az ügyfeleknek megtakarítás és a Neonnak bevétel, az IBM-nek bevételkiesés, ezzel magyarázza a Neon az ellene indított negatív kampányt, amiért most perrel kíván elégtételt venni.

A nagyvállalat egy, az ügyfeleihez eljuttatott levélben állítólag azt közölte, ha zPrime-ot használnak, licencdíjat kell fizetniük a speciális mainframe-processzorokra átmozgatott számítási műveletek után, ami ellenkezik az IBM által eredetileg tett ígéreteknek, mármint ami a szoftverlicenceket illeti. A Neon ügyvédei szerint ez valótlan állítás, és azt is sérelmezték, hogy a gyártó becsapásnak nevezte a zPrime-technológiát, továbbá csak olyan feltételekkel adott el új processzorokat ügyfeleinek, ha azok beleegyeztek, hogy nem használják a Neon megoldását. A felperes kártérítést követel, valamint azt, hogy az IBM szüntesse be lejárató kampányát.

Az alperes IBM röviden annyit reagált az ügyre, hogy a vádak alaptalanok, technológiája pedig nem hordoz innovációt, és önkényesen felforgatja az IBM mainframe-rendszereinek működési mechanizmusát. Ahhoz hasonlította az ügyet, mint amikor egyes áramfogyasztók a villanyóra megbabrálásával akarnak pénzt spórolni. A cég több milliárd dollárt költött a nagygépes technológiák fejlesztésére, és meg fogja védeni termékeit - tette hozzá.

Az IBM-nek egy másik hasonló perrel is szembe kell néznie, amelyben ellenfelei azt állítják, piaci pozíciójával visszaélve megpróbálta megakadályozni, hogy ügyfelei olcsóbb konkurens megoldásokra álljanak át, és megvonta a mainframe-licencek értékesítési jogát azon partnereitől, akik ilyen megoldások értékesítésével foglalkoztak. Az USA Igazságügyi Minisztériuma elfogadta a Computer & Communications Industry Association (CCIA) által kezdeményezett kérelmet, és vizsgálatot indított az IBM ellen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.