Hirdetés
. Hirdetés

A NetLock hitelesítési szolgáltatása a közigazgatási eljárásokban

|

A NetLock Kft. elsőként vehette kézhez a Nemzeti Hírközlési Hatóság nyilvántartásba vételi határozatát, mely a közigazgatási eljárásokban alkalmazható tanúsítványok kibocsátásához szükséges. A szabványoknak eddig is megfelelő és az elektronikus ügyintézés több területén már bizonyított NetLock szolgáltatások így már formailag is alkalmazhatók a Ket. törvény által előírt legújabb szabályozás alapján.

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság által kiadott határozat szerint a NetLock Kft. Szolgáltatási Szabályzata eljárásjogi és műszaki szempontból is megfelel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kibocsátott ajánlásoknak és Hitelesítési rendeknek, tanúsítványai pedig feltétel nélkül alkalmasak a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus intézésére.

A határozat alapján a következő technikai lépés a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által fenntartott közigazgatási gyökér hitelesítés-szolgáltató felülhitelesítési eljárása. A NetLock Kft. szolgáltatói tanúsítványának napokban megtörténő felülhitelesítése után 2006. májusától Magyarországon elsőként jogosult közigazgatásban használható elektronikus tanúsítványok kibocsátására is.

A 2005. november 1-jén hatályba lépett, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) által előírt szabályozások szerint a közigazgatási hatósági ügyek elektronikus formában történő intézéséhez már nem volt elegendő a korábban is szigorúan ellenőrzött módon kibocsátott minősített elektronikus tanúsítványok alkalmazása. A hitelesítés-szolgáltató szervezeteknek azóta ugyanis szükségük van főtanúsítványuk nyilvános kulcsának közigazgatási gyökér-hitelesítésszolgáltató általi minősítésére is.

A közigazgatási gyökér hitelesítés-szolgáltató által most felülhitelesítendő szolgáltatói tanúsítvány igazolja, hogy az adott hitelesítés-szolgáltató tanúsítványai megfelelnek a 194/2005. (IX. 22.) Korm. rendeletben meghatározott közigazgatási felhasználásra vonatkozó újabb követelményeknek, használatukkal mostantól minden magánszemély, intézmény és természetesen a gazdasági élet szereplői számára ismét lehetővé válik a hiteles elektronikus közigazgatási hatósági ügyintézés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.