Hirdetés
. Hirdetés

A Qualcomm megalkotta az 5G modemek királyát

|

A 10 gigabites csúcsmodem újdonságértéke egyelőre inkább csak szimbolikus, mert ma még nincs olyan hálózat, ami a többlettudását ki tudná szolgálni.

Hirdetés

A Qualcomm újabb mérföldkőhöz ért a vezeték nélküli adattovábbításban: a cég bemutatta a világ első 10 gigabites 5G modemét. Bár az X65 nem sokkal gyorsabb, mint a 7,5 gigabit/másodperces X60, így is olyan sebességet ígér, amit korábban csak az Ethernet és a többi vezetékes kapcsolattól remélhettünk.

Hirdetés

Az X65 további hasznos újdonságokat is nyújt: működését mesterséges intelligencia (MI) alapú antenna-hangolás segíti, és egy új Smart Transmit rendszer a feltöltéseket is felgyorsítja.

Az új szupermodem 2021. elején jelenhet meg termékekben, de a Qualcomm nem árulta el, hogy mely gyártókéban.  Túlzott bőségre ne számítsunk, az X65 ugyanis különálló egység, az Android mobilok viszont inkább az olyan lapkára integrált modemeket szeretik, mint a  Snapdragon 888-ba épített X60. Valószínű tehát, hogy az újdonság eleinte laptopokban és más olyan eszközökben fog felbukkanni, ahol a különálló modem nem jelent problémát.

(forrás: Qualcomm)

Van persze még egy kérdés: hol fogunk találni hozzá olyan hálózatot, amely 10 gigabájt/másodperces sebességet kínál? Manapság még a nagysebességű 5G-t hirdető szolgáltatók (például a Verizon) is csak 4 gigabit/másodperces sávszélességet tudnak biztosítani - mire pedig a valódi 10 gigabit/másodperces hálózatok megjelennek, az X65 garantáltan elavul. Vagyis a fejlesztés újdonságértéke inkább elméleti, többlettudásának a való életben jó darabig még aligha fogjuk hasznát venni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.