Hirdetés
. Hirdetés

A Samsung texasi chipgyára több mint 25 milliárd dollárba fog kerülni

|

A legfrissebb hírek szerint a Samsung félvezetőgyára, amely jelenleg épül a texasi Taylorban, több mint 25 milliárd dollárba fog kerülni a vállalatnak. Ez az összeg 8 milliárd dollárral több, mint az eredetileg prognosztizált 17 milliárd dollár. Ez az információ iparági forrásokból származik, és a megnövekedett költségek elsődleges oka az infláció.

Hirdetés

Még 2022 májusában jelentette be a Samsung Foundry, hogy új félvezetőgyárat épít Texasban összesen 17 milliárd dolláros beruházással. Később a vállalat bejelentette, hogy ebben az új félvezetőgyárhoz további földterületeket fog csatolni, és további 176,76 hektárral bővíti a beruházási övezetét.

A Samsung Foundry 2022 decemberében kezdte meg a berendezések beszerzését a texasi chipgyárhoz. Idén januárban pedig a Samsung vezérigazgatója, Kyung Kye-hyun megerősítette, hogy a félvezetőgyár építése jó ütemben halad, és a tervek szerint fejeződik be. Most azonban a Reuters szerint a chipgyár 8 milliárd dollár pluszköltséget jelent majd a dél-koreai technológiai óriásnak, mivel az anyagok drágultak.

Egy másik forrás azt is hozzátette, hogy az új becsült költség még magasabbra emelkedhet, ha a texasi félvezetőgyár építése késik. A Samsung egyelőre nem kommentálta ezt a költségnövekedést. A chipgyártók több milliárd dolláros támogatásra pályáznak a félvezetők gyártását segítő ösztönzők létrehozásáról (CHIPS) és a tudományról szóló törvényen keresztül Joe Biden amerikai elnök kormányától, amelynek célja a chipgyártás felfuttatása az országban.

Hirdetés

A megnövekedett költségek azonban kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a támogatások mekkora hatással lesznek végül. A törvényjavaslatot 2020-ban, az amerikai infláció történelmi felfutása előtt terjesztették elő. A hónap elején az amerikai minisztérium tisztviselői azt mondták, hogy a legtöbb támogatás csak az új üzemek költségeinek legfeljebb 15 százalékát fedezné.

A Chips-támogatásra először meghirdetett 52 milliárd dolláros összegből mindössze 39 milliárd dollárt különítettek el az erőművek építésére irányuló közvetlen beruházásokra. Az építőanyagárak és a munkaerőköltségek emelkedése tovább növeli az üzemeket létrehozó vállalatok költségeit - írta a Sammobile.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.