Hirdetés
. Hirdetés

A sávszélesség éhség kezelése

|

Gondot jelenthet a növekedéssel együtt járó sávszélesség igény.

Hirdetés

Gyakori kérdés, hogy miért van szükség a vállalkozásoknak hálózatbiztonsági megoldásokra. Erre három fontos érvet tudok említeni: elsősorban fontos, hogy a hálózatunkról nekünk is legyen információnk, valamint ezen túl a határvédelem megfelelő biztosítsa és persze harmadik szempontként a hatékony adat/protokoll kapcsolat kiépítése sem mellékes tényező.


Elsősorban tehát fontos, hogy legyünk tisztában azzal, mi történik a helyi hálózatunkban. Amennyiben host-alapú a védelmünk, erről az információról csak áttételes, nem feltétlenül hiteles képünk lesz, hiszen a hostokról gyűjthető információk meglehetősen szűkítettek, és a hálózati interfészről csak keveset tudunk meg magáról a hálózatról. Vagyis meg kell oldani, hogy a hálózatunkról is legyen információnk, és - ami talán még fontosabb -, hogy a hálózatunk biztonsági rendszere avatkozzon közbe, ha nem helyénvaló dolgokat, eseményeket érzékel.

 

1216speedtest.jpg



A másik két cél kicsit egybe mosódik. Az alapvető célunk, hogy a határvédelmet megoldjuk. Tipikusan tűzfal megoldásokról beszélünk ebben az esetben. A harmadik cél, amit ma már a tűzfalakba integrálva érnek el, hogy a telephelyeink közötti kapcsolatra csak olyan adat/protokoll kerüljön (és ezzel sávszélességet foglaljon), mely mindenképpen szükséges. Ennek legkézzelfoghatóbb indoka a költségek csökkentése. A nagy távolságú kapcsolatokért fizetni kell, és mivel a kapcsolat ára az igényelt sávszélesség alapján nő, nem mindegy, milyen adatok kerülnek rá erre a hálózatra. Ezzel kapcsolatban egyébként egy új trend is megfigyelhető a gyártók kínálatában: az üzleti alkalmazásokhoz igazodó távoli összeköttetések biztosítása egyre népszerűbb.


Miért nem ADSL és VPN?


A jobb megértés érdekében vegyünk egy gyakorlati példát: adott cég, amelynek egy központja és egy telephelye van. Jelenleg egy darab bérelt vonal köti össze őket. Miért nem ADSL és VPN? Mert a rajta futó üzletkritikus alkalmazás nem viseli el a kieséseket (egy ADSL sosem olyan nagy rendelkezésre állású, mint egy bérelt vonal) és, mivel ADSL esetén nem garantált a sávszélesség és a késleltetés, a kapcsolat nem lesz stabil. Az IT vezetőn viszont egyre nő a nyomás két oldalról. A felhasználók egyrészt szeretnének gyorsabb kapcsolatot a webes (főleg a gazdag tartalmak), email miatt, viszont a cégvezetés egyre kevésbé szeretné fizetni a többlet költségekkel járó sávszélesség-bővítéseket.


Megoldásként építsünk ki az üzletkritikus alkalmazások (ERP, VoIP) számára optimális kapcsolatot bérelt vonalon, MPLS-es keresztül. Szerencsére ezek az alkalmazások nem igényelnek nagy sávszélességet, tehát akár a most meglévő bérelt vonal sávszélessége, és ami még fontosabb, a költsége is csökkenthető. A többi, általában nagy sávszélességet igénylő alkalmazáshoz nem szükséges kimagasló minőségű összeköttetés. Ilyen alkalmazások az email, fájl transzfer, nyomtatás, WEB (akár Intranet, akár Internet). Erre használhatjuk ADSL-t. Egyrészt olcsó, másrészt nagy sávszélességet biztosít. A forgalom irányítása ebben az esetben a tűzfalra hárul. Egyébként is megfigyelhető a trend, hogy a gyártók a forgalom irányításának az intelligenciáját inkább a tűzfalakba fejlesztik, mintsem a routerekbe.


Ha a telephelyek száma nőni kezd

A fent említett kis cég esetében ezt a feladatot akármilyen gyártmányú Enterprise/SMB kategóriájú tűzfal megoldja. A probléma akkor kezdődik, ha a telephelyek száma elkezd nőni. Az a hálózati biztonsági rendszer, ami nincs felkészítve egy ilyen típusú forgalomirányításra sok telephely esetén, rémálommá változtathatja az IT mindennapjait, ugyanakkor a távközlési költségeken megspórolt pénzt elviszi a drága karbantartási / üzemeltetési szerződés, illetve magas emberi erőforrás igény.

Végül, képzeljük el, hogy nagy LAN hálózataink vannak, sok telephellyel. Mi lenne, ha minden ilyen irányú gondunkat levenné a vállunkról egy sok automatizmussal, intelligenciával, egyszerű menedzsmenttel rendelkező hálózat biztonsági rendszer? Mi a Kapschnál ilyen megoldást igyekszünk nyújtani.


Ha további kérdése lenne a témában, kérdezzen ön is a szakértőtől!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.