Hirdetés
. Hirdetés

A spam 29. születésnapja

|

1978. május 1-jén még az internet sem létezett, csak az elődje, a zárt körű amerikai ARPANET katonai hálózat.

Hirdetés

Az ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) az amerikai hadügyminisztérium kutatási részlegének zártkörű hálózata volt, ami a legfontosabb kutatóintézeteket, köztük a legrangosabb amerikai műszaki egyetemeket kötötte össze akkoriban. Az ide kifejlesztett protokollok, majd a hálózat polgári felhasználásra való megnyitása tette lehetővé a mai internet létrejöttét.

Történetünk idején még kicsiny levelezőlisták alkották az ARPANET legfontosabb forgalmát, úgy, hogy a listán lévők nevei és címei a hálózaton belül közismertek voltak. Nem csoda hát, hogy a DEC (Digital Equipment Corporation) számítógépgyár egyik mérnöke - és a jelek szerint agresszív marketingese -, Gary Thuerk úgy érezte, kifogta az aranyhalat. A kezébe került lista csupa olyan kutató nevét tartalmazta, akikről el lehetett képzelni, hogy beleszólásuk van intézetük számítógépes fejlesztéseibe. Az első spam tehát egy DEC számítógépes bemutatóra invitálta a mit sem sejtő kutatókat. Az ARPANET akkoriban igen kicsiny volt még, főleg az USA nyugati partvidékén található intézeteket kötötte össze, így a címlistán szereplő alig 400 személy Los Angeles-i termékbemutatóra hívása nem is tűnt rossz ötletnek, sőt!

thuerk.jpg
Gary Thuerk 2003-ban, a Los Angeles Times felvételén

Akkoriban még nem olvastak mindennap e-mailt az emberek - gyakran még a terminálhoz sem fértek hozzá, ha valami fontosabb projekten dolgoztak kollégáik -, így az első spamet többnyire május 3-a körül olvasták el a címzettek. A reakció sem váratott magára, akárcsak egy mai levelezőlistán, hangos tiltakozás vette kezdetét, élén a lista adminisztrátorával.

A levél magán viselte mindazon jegyeket, amelyek alapján egy e-mail ma is levélszemétnek számít, mi több, a jó spamszűrő programok ma is megfogják. A DEC egyébként azóta megszűnt, az ARPANET internetté bővült, ám a spam immár 30. életévébe lépve megmaradt.

Alább következzék az eredeti szöveg, de a kilométeres címlistát levágtuk az elejéről. Mivel az ARPANET korában a számítógépek még csak a nagybetűs karaktereket támogatták, megtartottuk az eredeti formátumot:

DIGITAL WILL BE GIVING A PRODUCT PRESENTATION OF THE NEWEST MEMBERS OF THE
DECSYSTEM-20 FAMILY; THE DECSYSTEM-2020, 2020T, 2060, AND 2060T. THE
DECSYSTEM-20 FAMILY OF COMPUTERS HAS EVOLVED FROM THE TENEX OPERATING SYSTEM
AND THE DECSYSTEM-10 COMPUTER ARCHITECTURE. BOTH THE DECSYSTEM-2060T
AND 2020T OFFER FULL ARPANET SUPPORT UNDER THE TOPS-20 OPERATING SYSTEM.
THE DECSYSTEM-2060 IS AN UPWARD EXTENSION OF THE CURRENT DECSYSTEM 2040
AND 2050 FAMILY. THE DECSYSTEM-2020 IS A NEW LOW END MEMBER OF THE
DECSYSTEM-20 FAMILY AND FULLY SOFTWARE COMPATIBLE WITH ALL OF THE OTHER
DECSYSTEM-20 MODELS.

WE INVITE YOU TO COME SEE THE 2020 AND HEAR ABOUT THE DECSYSTEM-20 FAMILY
AT THE TWO PRODUCT PRESENTATIONS WE WILL BE GIVING IN CALIFORNIA THIS
MONTH. THE LOCATIONS WILL BE:

TUESDAY, MAY 9, 1978 - 2 PM
HYATT HOUSE (NEAR THE L.A. AIRPORT)
LOS ANGELES, CA

THURSDAY, MAY 11, 1978 - 2 PM
DUNFEY'S ROYAL COACH
SAN MATEO, CA
(4 MILES SOUTH OF S.F. AIRPORT AT BAYSHORE, RT 101 AND RT 92)

A 2020 WILL BE THERE FOR YOU TO VIEW. ALSO TERMINALS ON-LINE TO OTHER
DECSYSTEM-20 SYSTEMS THROUGH THE ARPANET. IF YOU ARE UNABLE TO ATTEND,
PLEASE FEEL FREE TO CONTACT THE NEAREST DEC OFFICE
FOR MORE INFORMATION ABOUT THE EXCITING DECSYSTEM-20 FAMILY

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.