Hirdetés
. Hirdetés

A szabadulás útja: Windows Genuine Advantage

|

Gyakran felmerül: kémprogram-e vagy sem Windows Genuine Advantage (WGA)? Kevés szó esik azonban arról, hogyan szabadulhatunk meg tőle.

Hirdetés

Mielőtt bárki is a Registry piszkálásába kezdene, tisztázzunk egy dolgot: a WGA két különböző dolgot jelent, nem feltétlen káros mindkét komponens.

Az első komponens a WGA Validation Tool, ez sosem megy ki magától az internetre. Ez az az eszköz, ami engedélyünk után hazajelenti a Microsoftnak Windowsunk legális voltát, amikor egy, csak a legális felhasználóknak szánt dolgot akarunk letölteni a cég oldalairól.

A Microsoft jelenleg a kritikus frissítések letöltését nem köti rendszerünk legális voltához, csak néhány ügyes felhasználói program letöltésekor kívánja azt meg. Ha a WGA Validation Toolt kirúgjuk a gépről, e hasznos programok letöltése nem fog működni addig, amíg újra vissza nem kerül a gépre.

A vitatott hasznú komponens a WGA Notification Tool. Meghatározott időnként hazaszól a Microsoftnak, lejelentve gépünk főbb hardver komponenseit. Ha egy adott termékkulcson a termékkulcs licencében meghatározott számnál több különböző gépet talál a Microsoft, az adott termékkulcsot előbb-utóbb le fogja tiltani.

Általában a következő szervizcsomag már nem fog települni az engedélyezettnél többször használt termékkulccsal, illetve a korábban jelzett apróbb segédprogramokról is le kell mondanunk.

A nemzetközi vita igazából nem is a kódletiltás lehetősége miatt pattant ki, hanem azért, mert a WGA Notification Tool a felhasználók tudta nélkül működik. Egyesek szerint minden, ami a tudtunk nélkül kommunikál, kémprogram. Ebben van valami igazság, hiszen a felhasználó tudta nélkül működő programok egyben biztonsági rést is jelentenek: amelyik kapuról nem tud a felhasználó, ott bármi más is bejöhet.

A WGA Notification Tool esetében is így van sajnos; már megjelentek az első kártevők, amik magukat a WGA Notification Toolnak álcázva, annak kiskapuján keresztül szeretnének betörni a rendszerbe.

Társoldalunkon kiderül, mit tehetünk, ha meg szeretnénk szabadulni e kiskaputól?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.