Hirdetés
. Hirdetés

A szélessáv GDP-re gyakorolt hatása

|

Az Ericsson tanulmánya szerint a szélessávú sebesség minden egyes megduplázódása 0,3%-kal növeli a GDP-t.

Hirdetés

Az Ericsson, az Arthur D. Little és a Chalmers University of Technology által 33 OECD-tagországban végzett új felmérése számszerűsíti a szélessávú sebesség hatását, kimutatva, hogy a sebesség minden egyes megduplázódásakor 0,3 százalékkal növekszik a GDP. Ez a növekedés az OECD-régióban 126 milliárd dollárral egyenértékű, amely a Balti-államok összesített GDP-jénél nagyobb összegnek, valamint az elmúlt évtizedben tapasztalható átlagos OECD-növekedés több mint egyhetedének felel meg. A tanulmány azt is kimutatja, hogy a sebesség további megduplázódásai a 0,3 százalékot meghaladó mértékű növekedést is hozhatnak (pl. a sebesség megnégyszereződése 0,6 százalékos GDP-növekedési ösztönzést jelent).

A szélessáv rendelkezésre állása és a sebesség fontos hajtóereje a gazdaságnak. Az elmúlt évben az Ericsson és az Arthur D. Little megállapította, hogy a szélessávú penetráció minden egyes 10 százalékpontos növekedése 1 százalékkal növeli a GDP-t. Ez a növekedés nem csupán az infrastruktúra kiépítése kapcsán létrehozott állások közvetlen és közvetett gazdasági aktivitásából és a gazdaságban tapasztalható közvetlen hatékonyságnövekedésből fakad, hanem az indukált hatásból is, amely a munkamódszerek és folyamatok a társadalom minden szintjén tapasztalható változásából származik. Ez az indukált hatás a leginkább fenntartható dimenzió, és az említett GDP-növekedésnek akár egyharmadát is kiteheti.

„A szélessáv képes a gazdasági növekedést ösztönözni azáltal, hogy hatékonyabb folyamatokat hoz létre a társadalom, a vállalatok és a fogyasztók részére." - nyilatkozta Johan Wibergh, az Ericsson hálózatok üzletágának vezetője - „Új lehetőségeket teremt a fejlettebb online szolgáltatások, intelligensebb közüzemi szolgáltatások, a távmunka és a videokonferenciák (telepresence) előtt. Az egészségügyben például a várakozásaink szerint 500 millió ember fog majd mobilalkalmazásokat használni."

A 2011-es párizsi Broadband World Forum eseményen tartott vitaindító beszédében Wibergh az alábbiakat mondta el: „A várakozásaink szerint a szélessávú hozzáféréssel rendelkezők száma a jelenlegi becsült 1 milliárdról 2016-re körülbelül 5 milliárdra nő, és a többségük mobil szélessávú hozzáféréssel fog rendelkezni. A csatlakoztathatóság és a szélessáv csupán egy kiindulási pont az innováció, együttműködés és közösségi tevékenységek új módjai felé."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.