Hirdetés
. Hirdetés

A találkozás ereje: Drupal Hétvége 2011

|

A szakmai tartalom csak az egyik érték - a személyes találkozás, az eszmecsere lehetősége legalább ilyen fontos.

Hirdetés

Drupal logo
Drupal logo
Vannak konferenciák, amelyek részvételi díja több ezer dollárra rúg, pedig az előadások online közvetítése ingyenesen megtekinthető. Ennek oka az, hogy a szakmai tartalom csak az egyik érték. A személyes találkozás, az eszmecsere lehetősége legalább ilyen fontos. A magyar közösség maga is bővíti a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerről, a Drupalról a weben elérhető információ-halmazt. Emellett azonban számos ismeretterjesztő / közösségi eseményt is szerveznek, melyek közül a legrangosabb a két napos, ingyenes konferencia, a Drupal Hétvége.

A november 26-27-i eseményre ismét várják az érdeklődő kezdőket és a haladó fejlesztőket egyaránt. Webáruház, hírportál, reklámszerver, médiakezelés, többnyelvűség, kereső megoldások, fejlesztés programozással és anélkül stb. Az első napon több mint 20 előadás ad majd témát a szünetekben való beszélgetéshez, a problémák és ötletek megvitatásához.

Érdekesség, hogy idén első alkalommal cégvezetők valamint vezető programozók részvételével két kerekasztal beszélgetésre is sor kerül. Ezek keretében a nyílt forráskódra alapozó fejlesztés üzleti lehetőségeit és a projekt menedzsment megoldások kérdéseit vitatják meg.

A második napon kötetlen formában folyik tovább a rendezvény. Ekkor még több lehetőség nyílik az eszmecserére, a közös tevékenykedésre vagy egyszerűen a Drupal világával való ismerkedésre.

A szervezők bíznak benne, hogy a konferencia népszerűsége a korábbi évek tendenciájának megfelelően tovább nő, ezért minden eddiginél több helyet biztosítanak. Remélik, hogy azok is kedvet kapnak a részvételhez, akik eddig valamiért nem mertek eljönni. Hiszen a Drupal Hétvége nem csak egy szűk szakmai csoportnak szól, hanem mindenkinek, aki egy modern webes eszközt és egy barátságos közösséget keres: „Drupal - A szoftver vonz, a közösség marasztal".

Mi a Drupal?
A Drupal nyílt forráskódú, ingyenes szoftver, amivel weblapokat készíthetünk és működtethetünk. A rendszer egyszerű blogtól az összetett portálrendszerig mindenféle feladat megvalósítására alkalmas. Használói között található például a Fehér Ház, a Firefox, a MusicTelevision, a Capgemini, a Harvard, az ENSZ, az Examiner.com, Eric Clapton, a Monty Python sőt a magas IQ-val rendelkezőket tömörítő Mensa International is. Tehát kormányzati szervek és civil szervezetek, közösségek, újságok, televízió- és rádióműsorok, települések, oktatási intézmények, felekezetek, cégek és magánszemélyek külföldön és hazánkban egyaránt.

A program első nyilvános verzióját 2001-ben tette közzé az interneten Dries Buytaert. Azóta hatalmas nemzetközi közösség épült a Drupal köré, s mára az egyik legnépszerűbb, számos díjjal elismert, milliók által használt eszközzé vált. Sikerének egyik titka a sokoldalúsága. A webmesterek tartalomkezelő rendszerként használhatják, amiben kódolás nélkül, kattintgatva is sokrétű rendszert hozhatnak létre, a fejlesztők pedig ideális webalkalmazás-fejlesztő keretrendszerként alkalmazhatják. (A fejlesztés a weben általánosan használt PHP nyelven zajlik.)

A nemzetközi közösség központi oldala a Drupal.org, ami a legfrissebb hírek, az alaprendszer, a több ezer kiegészítő modul és a megjelenést meghatározó ún. sminkek lelőhelye, valamint közösségi tanácsadó fórum és fejlesztői információs rendszer is. A nemzetközi oldal mellett a Drupallal foglalkozó különféle csoportok többnyire saját weboldalt is működtetnek. Ezek sorába illeszkedik a Drupal.hu webhely, ami 2005 óta szolgálja a magyar nyelvű információcserét és együttműködést. A hazai közösség tagjai azonban nem csak a virtuális térben, hanem különféle rendezvényeken is rendszeresen találkoznak. Ilyenek a havonta tartott szakmai találkozók Magyarország számos nagyvárosában, a 2010-ben először rendezett Drupal Tábor és a legnagyobb múlttal rendelkező évenkénti konferencia, amely tavaly óta immár kétnapos találkozóként, a Drupal Hétvége nevet viseli.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.