Hirdetés
. Hirdetés

A tanácsadó válaszol

|

Frissen elindult Karrier Tanácsadás szolgáltatásunk első cikkében az Aarenson Consulting tanácsadójához, Pethő Anikóhoz fordultunk kérdéseinkkel.

Hirdetés

Computerworld: Milyen a jó önéletrajz?
Pethő Anikó: A jó önéletrajz tagolt, kiemelésekkel öszpontosít a lényegre (a lényeg minden álláspályázatnál eltérhet). Nem kell ragaszkodni az egy oldalas terjedelemhez, fontosabb, hogy a szakmai kvalitások egyértelműsíthetőek legyenek.

CW: Bértárgyaláskor ki kérdezzen előbb, a munkavállaló vagy a munkaadó?
P. A.: Ha a munkavállaló kezdeményezi a bértárgyalást az interjúk során, a munkaadó szemében ez lehet negatív hatású. Érdemes kivárni, amíg a munkaadó megkérdezi a jelölt bérigényét. Ez már az első körben meg szokott történni, és a következő köröket már ennek tudatában szervezik. Itt lehet finomítani az igényen, kitérni a juttatásokra, az ösztönző rendszer egyéb elemeire, esetlegesen a tréningekre és egyéb olyan motiváló tényezőkre, melyek befolyásolhatják a fix bruttó alapbér meghatározását.

CW: Melyek a leggyakoribb interjúkérdések?
P. A.: Ez az, ami szinte minden esetben elhangzik. Azért illesztem be ezt a linket, mert a struktúrált interjúnál ezekből vegyesen válogatják össze, hogy mi legyen a fókusz. A tanácsadó minden esetben két irányt vezet: az egyik a személyiségi, a másik a szakmai vonulat. A személyiségnél a motiváció, a felelősségvállalás, a döntéshozás, az önállóság, a csapatjáték és a jövőbeni ambíciók kerülnek előtérbe, míg a szakmai vonalon a teljesítmény, a feladatorientáltság, a fejlődési ütem és a szakmai célok eléréséért tett lépések.

CW: Szakmai tapasztalat vagy felsőfokú végzettség a fontosabb?
P. A.: Egyértelműen a szakmai tapasztalat, ami azért a legtöbb esetben (70-80 százalékban) párosul a végzettséggel is.

CW: Honnan tudom, hogy vezető személyiség vagyok-e?
P. A.: A vezető személyiségre nem csak a munkában, hanem a magánéletben is találhatunk jeleket. Egy baráti társaságban hangadó vagyok-e, szívesen válallom-e magamra a családi nyaralás megszervezését, lelkesedéssel tölt-e el a család programjának összeállítása? Az iskolai feladatokban milyen mértékű a szerepvállalásom, vagy szabadidőmben milyen területek felé orientálódom? Sportban csapatjátékot vagy egyénit választok? Lehet ezt szűrni speciálisan tesztekkel is, és ha valaki hajlandó erre időt áldozni, személyzeti tanácsadókkal is érdemes erről beszélni és a véleményüket kérni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.