Hirdetés

A technológia úttörői 2012-ben

|

A Világgazdasági Fórum szokásos davosi konferenciájának egyik fő témája idén a digitális forradalom volt. A fórum szakértői már a konferenciát megelőzve közzétették az idei év technológiai pionírjainak listáját.

Hirdetés

World Economic Forum
A svájci hegyi üdülőhelyen Davosban a múlt héten tartotta a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) szokásos éves konferenciáját, ahol a világ legbefolyásosabb emberei (politikusok, üzletemberek, tudósok, művészek) vitatták meg a világ helyzetét, a földlakók előtt álló legnagyobb kihívásokat, elsősorban gazdasági szemszögből.

Az idei konferencia egyik legfontosabb témája volt a technológia szerepe a fejlődésben. A WEF mintegy felvezetésül, már korábban megnevezte 2012 technológiai úttörőit. A WEF által felkért neves szakértőkből álló zsűri 2000 óta minden évben kiválasztja azokat a cégeket, amelyek a legígéretesebb fejlesztésekkel jelentkeztek a piacon. Eddig több mint 400 informatikai, távközlési, energetikai, környezetvédelmi, élettudományi és egészségügyi cég kapta meg a kitüntető címet.

Ennek elnyeréséhez a következő feltételeknek kellett megfelelni:

Hirdetés

1. Innováció. A cég legyen igazán innovatív, azaz teljesen új gondolatokkal, technológiákkal, megoldásokkal álljon elő, és komolyan invesztáljon a K+F-be.

2. Potenciális hatóerő. A cégnek kellő potenciálja kell ahhoz, hogy hosszú távú benyomást érjen el az üzleti életben vagy a társadalomban.

3. Növekedés és fenntarthatóság. A cégnek demonstrálnia kell az alkalmasságot hosszú távon a piacvezetői szerepre, és jól kialakított tervvel kell rendelkeznie a jövő fejlesztéseire és a növekedésre.

4. Az elképzelés bizonyítottsága. A cégnek piacon kell lennie egy ismert termékkel vagy gyakorlati technológiai alkalmazással.

Hirdetés

5. Vezetés. A cégnek legyen vizionárius vezetése, amely kritikus szerepet játszik a vállalkozás céljainak elérésében.

Az információtechnológia és az új média pionírjai 2012-ben a Világgazdasági Fórum szerint a következők voltak:

Altobridge
Vezető: Mike Fitzgerald vezérigazgató és társalapító
Telephely Tralee, Írország
Alkalmazottak száma: 132
Alapítás éve: 2002
Az Altobridge innovatív GSM mobiltechnológiája optimalizálja a hálózat működését és jelentősen csökkenti energiafelhasználását, elsősorban a fejlődő országokban. Legalább 50 százalékkal csökkenti a helyi bázisállomásokat és a központi hálózatot összekötő drága műholdas kommunikáció időtartamát. Emellett az Altobridge technológiája megnöveli az átviteli sebességet is. A napelemes hordozható állomás bárhová telepíthető, és a környezetében képes kiszolgálni 100–1500 mobiltelefont.

Appirio
Vezető: Chris Barbin vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok – Kalifornia, San Mateo
Alkalmazottak száma: 280
Alapítás éve: 2006
Az Appirio technológiája lehetővé teszi, hogy a vállalatok navigáljanak a számítási felhők komplex ökoszisztémáiban. Százával vannak cloudszolgáltatók a piacon, az Appirio pedig brókerként és megoldásszállítóként kapcsolódik több mint ötezer vállalathoz, amelyek e piaci kínálatból kiválasztott számítási felhőket használják. A jobb választás érdekében az Appirio elérhetővé teszi ügyfeleinek a több mint 800 cloud computing projekt tapasztalatait. Emellett a cég speciális alkalmazásokat fejleszt, amelyek különböző cégek felhőben lévő szoftvereit érik el és dolgoznak velük zavartalanul.

Hirdetés

CloudFlare
Vezető: Matthew Prince vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, San Francisco
Alkalmazottak száma: 15
Alapítás éve: 2009
A CloudFlare intelligens hálózata felgyorsítja a webforgalmat, miközben kiszűri az internetes kártevőket és megakadályozza a hackerek támadását. A cég optimalizálja ügyfelei adatforgalmát és adatfeldolgozását a világ különböző pontjain elhelyezett szerverek segítségével, miközben megvédi az illetéktelenektől. Az átlagos webszájt, amely csatlakozott a CloudFlare közösségéhez és használja technológiáját, megduplázza hagyományos internetes forgalmának sebességét.

DoubleVerify
Vezető: Oren Netzer vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, New York City
Alkalmazottak száma: 135
Alapítás éve: 2008
Ahogy mind több vállalkozás jelenik meg online, a kiberbűnözés is sokkal kifinomultabbá válik, s egyre váratlanabb helyekről és módszerekkel támadja meg ezeket a webszájtokat. Ráadásul e támadások nemcsak az elsődleges célpontnak okoznak károkat, hanem például az ott hirdető üzleti partnereknek is, amelyek hozzákapcsolódnak a fertőzött oldalakhoz. A DoubleVerify olyan biztonságos azonosítási eszközt fejlesztett ki, amely garantálja az egyes weboldalak biztonságát.

Dropbox
Vezető: Drew Houston vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, San Francisco
Alkalmazottak száma: 50
Alapítás éve: 2007
A Dropbox technológiája lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók a napi munkájukat feltöltsék egy felhőbe, így eszközeiket nem kell állandóan magukkal cipelniük. Emellett a rendszerben könnyű fotókat, fájlokat, programokat, személyes feljegyzéseket és másféle digitális anyagokat tárolni. Ugyanakkor lehetőség van hozzáférést adni a kollégáknak, vagy megosztani anyagokat az együttműködést kívánó munkák során. A rendszer majd minden elképzelhető operációs rendszerrel együttműködik.

Financial Inclusion Network & Operations (FINO)
Vezető: Manish Khera vezérigazgató
Telephely: India, Navi Mumbai
Alkalmazottak száma: 1600
Alapítás éve: 2006
A FINO integrált pénzügyi technológia platformja modern banki szolgáltatásokat tesz elérhetővé a szegény Indiában. A mikrofinanszírozás hatékony eszköz a szegényebb rétegek gazdasági erejének növelésére a fejlődő világban. A milliónyi apró hitelt manuálisan nyilvántartani túlságosan időt rabló és költséges. A FINO technológiája ebben hozott igazi áttörést, mert nem csak olyanok számára teszi elérhetővé a banki szolgáltatásokat, akik erről korábban nem is álmodhattak, de egyszersmind új piacokat nyit a bankszektor számára.

Hirdetés

Kickstarter
Vezető: Perry Chen vezérigazgató Telephely: Egyesült Államok, New York City
Alkalmazottak száma: 22
Alapítás éve: 2009
A Kickstarter szolgáltatása egyszerű: ha bárkinek, művészeknek, vállalkozóknak, feltalálóknak támad egy megvalósításra érdemes ötletük, ahhoz megtalálhatják a megfelelő partnereket a Kickstarternél. A jelentkezők megállapítják, hogy mennyi pénzt tartanak szükségesnek és mikorra fejeződhet be a projekt. A Kickstarter közzéteszi az információkat a beérkező pénz 5 százalékának fejében. Ha a minimális összeg sem fut be, akkor minden pénz visszamegy eredeti gazdájához.

Lending Club
Vezető: Renaud Laplanche vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, San Francisco
Alkalmazottak száma: 60
Alapítás éve: 2007
A Lending Club pénzügyi szolgáltatásait az interneten keresztül kínálja, közvetlen kapcsolatot létesítve a hitelképes kölcsönvevők és a potenciális befektetők között. Mivel kimarad a bankok költséges szervezeti csatornája, csökkennek a bürokratikus akadályok is, így az ügyintézési költségek lecsökkennek, és a felajánlott hitelek lényegesen olcsóbbak a megszokottaknál. A kamatok a hitelképességtől függően lehetnek magasabbak vagy alacsonyabbak.

Mocana
Vezető: Adrian Turner elnök-vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, San Francisco
Alkalmazottak száma: 70
Alapítás éve: 2004
A Mocana a hordozható elektronikus eszközökhöz fejleszt tikosító eszközöket és kriptografikus védelmet, amely a hálózati kommunikációt rendkívül biztonságossá teszi. A rendszer még a legkevésbé fejlett okos eszközökön is működik, s lehetővé teszi ezeken számos új üzleti megoldás biztonságos alkalmazását a hitelkártyás fizetéstől az online vásárlásig, vagy a banki és pénzügyi szolgáltatások igénybevételéig.

Palantir Technologies
Vezető: Alexander Karp vezérigazgató és társalapító
Telephely: Egyesült Államok, Palo Alto
Alkalmazottak száma: 400
Alapítás éve: 2004
A Palantir az adatelemzést teljesen új alapokra helyezte: az adatszmogból – amely biztonsági fenyegetést jelenthet az egyes országok vagy vállalatok biztonságára – kinyerik a korábban teljesen elfedett releváns információkat. A Palantir-technológiának két nagy ága van. Az egyik a kormányzati feladatokra, a másik a pénzügyekre fókuszál. A szoftver rendszerezett vagy teljesen strukturálatlan adatok közül is képes kinyerni az egymással kapcsolatban állókat, miközben betartja a biztonsági és adatvédelmi előírásokat. A rendszert az FBI is használja.

Hirdetés

Tabula Digita
Vezető: Ntiedo Etuk alapító vezérigazgató
Telephely: Egyesült Államok, New York City
Alkalmazottak száma: 23
Alapítás éve: 2003
A Tabula Digita olyan videojátékokat fejleszt középiskolások számára, amelyek célja a tudás megszerzése. A DimensionU tanulórendszer lefedi az irodalom, a tudományok, a történelem és a matematika területét. A rendszert eredetileg osztálytermi felhasználásra fejlesztették, de már az interneten keresztül ingyenesen elérhető verziója is. Fő alkotóeleme a jutalmazási rendszer, amely lehetővé teszi a szülőknek vagy hozzátartozóknak, hogy fizessenek egy kisebb összeget, ha sikerül a szükséges pontszámokat elérni.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.