Hirdetés
. Hirdetés

A Toyota legújabb robotja az elöregedő népesség szolgálatába áll

|

Számos otthoni feladatot képes elvégezni.

Hirdetés

A világ számos országa jelenleg az elöregedő népesség okozta összetett problémákkal küzd, ami egyre több technológiai vállalatot késztet arra, hogy megvizsgálja, hogyan segíthetnek a robotok az otthoni munkában.

A robotikára és az AI-kutatásra összpontosítva a kaliforniai székhelyű Toyota Research Institute (TRI) bemutatott egy robot prototípust, amely számos otthoni feladatot képes elvégezni. A robotot egy olyan szoftver hajtja, amely képes megbirkózni olyan bonyolult helyzetekkel, amelyek sok más robotot zavarba hoznának. A probléma konkrétan azl, hogy képesek-e hozzáértően kezelni az átlátszó és tükröződő tárgyakat és felületeket.

Hirdetés

A lenti videóban (megjegyzés: a szelfi utalások az amerikai Nemzeti Szelfi Napra utalnak) a TRI bemutatja, ahogy a robot szakszerűen törölgeti a felületeket a konyhában és más helyiségekben. Míg sok hasonló robot jelenleg nem képes észrevenni az olyan dolgokat, mint az átlátszó ivópoharak és a fényes kenyérpirítók, amelyek útban lehetnek egy ilyen feladat során, a Toyota robotja képes azonosítani ezeket a tárgyakat, és egy fogókar segítségével óvatosan eltüntetni őket az útból.

"A robotok betanítása arra, hogy megértsék, hogyan működjenek otthoni környezetben, különleges kihívást jelent az otthonaink sokfélesége és összetettsége miatt, ahol az apró feladatok nagy kihívásokká nőhetik ki magukat" - mondta Max Bajracharya, a TRI robotikáért felelős alelnöke az intézet legújabb munkájáról kiadott közleményben.

Bajracharya elmondta, hogy csapatának sikerült olyan robotot létrehoznia, amely képes biztonságosan kezelni a hagyományosan nehezen felismerhető tárgyakat azáltal, hogy olyan rendszert tervezett, amely lehetővé teszi egy teljes jelenet 3D-s geometriájának pontos érzékelését, ugyanakkor a jeleneten belüli tárgyak és felületek pontos felismerését.

Hozzátette, hogy ez a kombináció lehetővé teszi a kutatók számára, hogy nagy mennyiségű szintetikus adatot használjanak a rendszer betanításához, ami a Toyota szerint "enyhíti az időigényes, drága vagy nem praktikus adatgyűjtés és címkézés szükségességét".

Bár egy felülettörlő robot aligha fogja megoldani az öregedő népességgel kapcsolatos legsürgetőbb problémákat, a robottechnológia e fokozatos fejlesztései kikövezhetik az utat új, ambiciózusabb projektek előtt, amelyek egy napon érdemben hozzájárulhatnak a társadalomi szükségletek kielégítéséhez. A TRI szerint a legújabb erőfeszítései valóban bővítik az otthoni robotokkal kapcsolatos jelenlegi technológiai tudásbázist, és javítják az otthonokban való hatékony működésük képességét.

Bár még eltarthat egy darabig, amíg egy olyan fejlett robotot látunk az otthonunkban, mint a Toyota robotja, valójában már most is rendelkezésre áll egy sor okos robotikus eszköz, amelyek számos háztartási munkát elvégeznek, hogy ne kelljen nekünk elvégezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.