Hirdetés
. Hirdetés

A TSMC megkezdi a legfejlettebb chipek sorozatgyártását Tajvanon

|

A chipgyártó Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) megkezdte legfejlettebb chipjeinek tömeggyártását Tajvan déli részén, és a vállalat elnöke szerint a szigetországban tovább bővítik a kapacitást.

Hirdetés

A 3 nanométeres technológiával készült chipek régóta várt tömeggyártására akkor kerül sor, amikor a figyelem a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának hazai és külföldi beruházási terveire összpontosul. A TSMC a mobiltelefonoktól a vadászgépekig terjedő technológiákban használt fejlett chipek gyártójaként meghatározó pozíciót tölt be.

"A TSMC fenntartja technológiai vezető szerepét, miközben jelentős beruházásokat hajt végre Tajvanon, továbbra is a környezettel együtt fektet be és prosperál" - mondta Mark Liu, a TSMC elnöke a déli Tainan városában tartott termelési és kapacitásbővítési ünnepségen.

Liu elmondta, hogy a cég 3 nanométeres chipje iránt "nagyon erős" a kereslet, amelyet az új technológiák, köztük az 5G és a nagy teljesítményű számítástechnikai termékek hajtanak. Nem részletezte az adatokat.

Hirdetés

A hónap elején a TSMC közölte, hogy több mint háromszorosára, 40 milliárd dollárra növeli az új arizonai üzemében tervezett beruházását, ami az Egyesült Államok történetének legnagyobb külföldi beruházásai közé tartozik.

A tajvani vállalat, amely az Apple-t és az Nvidiát is nagy ügyfelei között tartja számon, Japánban is épít egy chipgyárat, és azt mondta, hogy egy esetleges németországi terjeszkedés felülvizsgálatának korai szakaszában van.

A nyilvánvaló válaszként azokra az aggodalmakra, hogy a TSMC külföldi beruházása aláásná Tajvan kulcsfontosságú pozícióját a félvezetők terén, Liu azt mondta, hogy a termelés annak demonstrációja, hogy a TSMC "konkrét lépéseket tesz a fejlett technológia fejlesztése és a tajvani kapacitás bővítése érdekében".

A tajvani kormány elutasította a "viszlát Tajvan" trenddel kapcsolatos aggodalmakat a chipiparban, mondván, hogy a sziget jelentős félvezetőgyártóként és a legfejlettebb chipek gyártójaként betöltött pozíciója biztos. Liu szerint a tömeggyártás sikeres és jó hozamú volt, hozzátéve, hogy az új 3 nanométeres technológia öt éven belül 1,5 billió dollár piaci értékű végtermékeket hozhat létre.

A TSMC közölte, hogy dolgozik a következő generációs 2 nanométeres chipek gyártására szolgáló gyárak építésén, amelyeket a tervek szerint Tajvan északi és középső részén építenek majd fel. A TSMC többször is kijelentette, hogy a gyártás nagy része Tajvanon marad.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.