Hirdetés
. Hirdetés

A VIA nekiment az Apple-nek

|

Egy újabb céggel keveredett szabadalmakkal kapcsolatos jogvitába az Apple, melyet azzal vádol a VIA Technologies, hogy három, mikroprocesszorral kapcsolatos szabadalmát is megsérti az iPhone, az iPod, az iPad és az Apple TV.

Hirdetés

A tajvani chipgyártó, a VIA már meg is indította az eljárást az Egyesült Államokban a múlt héten, azt állítva, hogy az Apple jogosulatlanul alkalmazza a mikroprocesszorokban használt eljárásokra vonatkozó szabadalmakat a különböző mobil eszközeiben, valamint népszerű táblagépében. Ezek a szabadalmak a processzorok egyes funkcióit írják le.

A Bloomberg értesülése szerint a beadványt a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán nyújtotta be az ázsiai cég képviselője. A tét igen nagy, mert a VIA többek között azt szeretné elérni, hogy megtiltsák az Apple említett termékeinek értékesítését. (A Gartner elemzőcég prognózisa alapján az Apple iPadből az idei év végére 63 milliót sikerül értékesíteni.)

A tajvani VIA processzor-piaci részesedése meglehetősen elenyésző, 1 százalék körüli. A cég vezérigazgatója az eset kapcsán azt közölte, hogy több mint ötezer szabadalommal rendelkeznek, amelyek kifejlesztésére jelentős k+f összegeket fordítottak. "Meg fogjuk védeni a részvényeseink érdekeit, ha ezeket a jogainkat megsértik" - mondta Wen-chi Chen vezérigazgató.

Az Apple jelenleg több más szabadalmi vitának is részese, többek között perben áll a Samsunggal és a HTC-vel is, mindkét esetben vádlóként és vádlottként is. Egyes elemzői vélemények szerint a VIA beadványa valószínűleg összefügghet az Apple és a HTC közötti szabadalmi háborúval, mert a VIA vezetőjének felesége a HTC elnöke, és a HTC valamint a VIA alapításánál is ott bábáskodott.

Az Apple illetékese, bár visszahívást ígért a hírt elsőként közlő Bloomberg munkatársának, erre nem került sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.