Hirdetés
. Hirdetés

A világ leggyorsabb MI-szuperszámítógépét építi az Nvidia

|

A Leonardo nevű rendszer közel 14 ezer A100 GPU-t tartalmaz majd, és ha elkészül, a gyógyszerkutatásban, az időjárás-modellezésben és az űrkutatásban segíthet.

Hirdetés

Az Nvidia a Cineca nevű, olasz egyetemi konzorcium és számítástechnikai központ társaságában nagyszabású projektbe fogott: közleményük szerint a világ leggyorsabb, mesterséges inteligencia alapú számítógépét fogják megépíteni. A Leonardo rendszer közel 14 000 Nvidia A100 GPU-k tartalmaz majd, és csúcsteljesítménye 10 FP16 ExaFLOPS lesz. A FLOPS a "floating point operations per second" rövidítése, és az egy másodperc alatt végrehajtott legebőpontos műveletek számát jelzi, az FP16 pedig 16 bites műveletekre utal.

Hirdetés

A szuperszámítógép az Atos BullSequana XH2000 szuperszámítógépes csomópontjaira épül, amelyek mindegyikében egy Intel Xeon processzor, négy Nvidia A100 GPU és egy Mellanox HDR 200Gb/s InfiniBand hálózati kártya található. Folyadékhűtéssel látják el őket, és mindegyik HPC (high performance computing) szekrénybe négy kerül belőlük. A BullSequana XH2000 architektúrája igen rugalmas, szinte bármilyen CPU-t vagy GPU-t fogadni tud - ez akár a későbbi skálázhatóságot, átalakíthatóságot is elősegíti.

Az olasz egyetemek munkatársai gyógyszerkutatásra, időjárás-modellezésre és űrkutatási célokra akarják felhasználni a Leonardót. Az ilyen alkalmazások általában FP64 pontosságot igényelnek, az Nvidia szerint azonban a mai HPC feladatok inkább MI-re és gépi tanulásra épülnek, ehhez pedig elég az FP16 pontosság.

A temérdek GPU természetesen nagyfelbontású megjelenítési feladatokra is kiválóan alkalmassá teszi az új gépet. Az Nvidia A100 GPU-i magas szintű pontosságot biztosítanak, és az F64-et, valamint az "MI" FP16-ot is támogatják. Az Nvidia szerint az MI és a gépi tanulás a mai szuperszámítógépeknél alapvető fontosságú, és ezért kombinálják a HPC-t MI-vel. Csak MI számítógépek tudnak 10 ExaFLOPS MI teljesítményt nyújtani, és ebben főszerepe van az NVIDIA 14 000 darab Ampere-architektúra alapú GPU-jának. Arról még nincs konkrét hír, mikorra készül el, és mikor kezdi meg működését a Leonardo, mindenesetre kíváncsian várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.