Hirdetés
. Hirdetés

A világ legkisebb színes lézernyomtatója

|

A színes lézernyomtatók állítólag nagyok, hangosak és nehézkesek. A CLP-300 egy ritka kivétel.

Hirdetés

Nincs egy évtizede, hogy a színes lézernyomtatók tömegesen kezdtek elterjedni az irodai használatban. Természetesen azóta sokat fejlődtek minden tekintetben. A hőskor legjobbjainak nyomatminősége sem volt sehol a mai konstrukciókétól, így aztán a fejlesztők hosszú évekig elsősorban minőségre gyúrtak, hogy legalább irodai szinten megközelíthessék a tintasugaras készülékek adta fotóminőséget. Sikerült. Csakhogy mindeközben továbbra is kombi taxit kellett hívni a kisirodákba szánt masinák szállításához, súlyuk és alapterületük jó ideig megkívánta ezt.

 

 

samsungclp300__k.jpg

 

 

Ránézve az új Samsung készülékre, a legszembetűnőbb éppen annak szerény mérete, alapterülete mindenképpen a szokásos lézernyomtató méret alatt van, inkább egy közepes tintasugaras multifunkciós egység helyfoglalásának megfelelő. Tesztünk során jól megfért a íróasztal sarkában, ami egy otthonra és kis irodákba ajánlott konstrukció esetében nagyon pozitív vonás.


Szerencsére a kisebb konstrukció egyúttal visszafogottabb zajt is jelent esetünkben. A CLP-300 eleve alapállapotban nem bocsát ki semmiféle hangot, nem kell melegen tartania a fixálóhengert, mivel elég rövid idő alatt képes azt üzemi hőmérsékletre hevíteni. Beindulásával 48-50 dB-ig emelkedik a kibocsátott hangok erőssége, majd néhány kiugró ponton eléri az 54 dB-t. A zaj jellege nem különösebben zavaró, mindenképpen a szerényebb zajkibocsátású modellek közé sorolható az apró készülék.

 

 

festekezok__k.jpg

 


A kis méret hátterében részint a visszafogott kellékanyag kapacitás áll, a fekete 2000, a színes kazetták 1000 oldal nyomtatására elegendőek, színenként 5%-os lefedettséget feltételezve. A festék mellett kellékek is vannak, de ezek cseréje is egy mozdulattal, mindenféle képzettség és kézügyesség hiányában is könnyen elvégezhető. 20000/12500 oldal után (mono/színes) cserélni kell a leképező egységet és 5000/1250 oldalanként a használt festékpor tárolót is. Ez extra költségeket jelent a puszta festékáron felül, de mindent beleszámítva is csupán 29 forintba kerül egy színes oldal, ami belépő színes lézernyomtatóknál jónak számít. A CLP-300 kis volumenű printer, de ehhez képes a gyártó által megadott életciklusa elég magas, a szükséges szervizelésekkel 250 000 oldal vagy 5 év.


Sokat tesz még méretben a speciális tervezés is. A nyomtató nem tandem (inline) szerkezetű, mivel nem a maximális sebességet tartották szem előtt a tervezők, a hagyományos, ráérős metódussal járja benne útját a papír, vagyis négy menetben szedi magára az egyes alapszíneket. Annak érdekében, hogy minél kompaktabb lehessen a készülék, a tervezők nem a „négy egyforma festékdoboz" elvet alkalmazták, hanem egyedi formai kialakítású festéktartályt alkalmaztak színenként. A tálcát mélyen besüllyesztették a gépházba és a kész lapok is a „tetőre" érkeznek.


Percenként 16 monokróm oldal/perc teljesítmény otthonra tökéletesen elegendőnek tűnik, a 4 lap/perces színes tempót egy kicsit már komótosabbnak éreztük. Ha a felbontást nem is, de az árnyalatok kezelése eléggé elnagyolt, de azért irodai célra megfelelő. Fotókat is tartalmazó, igényesebb marketing anyagok esetében érdemes maximálisra állítani a részletességet a magyar nyelvű meghajtóprogramban. A prezentációkba beszúrt képek a legtöbb irodai célnak megfelelnek, de nyilván nem várhatunk egy lézeres, ráadásul ultrakompakt készüléktől olyan minőséget, mint a speciális fotónyomtatóktól. Összességében elmondható, hogy egy személyi- illetve kisirodai környezetben teljesen elfogadható mértékű sebesség- és részletesség elmaradásért helyet és kényelmet nyerünk a CLP-300 megvásárlásával. A készülék mellett szól még igen kedvező ára és teljesen elfogadható üzemeltetési költségei.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.