A villanykabát

|

A ruhadarab viselésével elegendő áramot termelhetünk ahhoz, hogy ellásuk energiával hordozható elektronikus eszközeinket.

Emlékeznek még a Voga-Turnovszky duó Zorán-paródiájára? "És én hiszek a lézer kabátban..." Nos, az Ausztrálok is szemlátomást hisznek benne, bár ha nem is teljesen pontosan ebben. A Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Szervezet, Ausztrália nemzeti tudományos ügynöksége - CSIRO) 4,4 millió ausztrál dollárt kapott valaminek a kifejlesztésére, amit Flexible Integrated Energy Device-nak (Flexibilis Integrált Energia Eszköz - FIED) hívnak. A FIED nem lesz majd más, mint egy kabátba, vagy dzsekibe integrált eszköz mely képes lesz arra, hogy elég áramot termeljen ahhoz, hogy feltöltse az olyan hordozható elektronikus eszközeinket, mint egy mobiltelefon, vagy MP3 lejátszó.

villanykabat2.jpg

"Úgy fog kinézni, mint egy hétköznapi ruhadarab, de egyáltalán nem hétköznapi képességekkel." nyilatkozta a Dr. Best a projekt vezető kutatója. "Ahogy a ruhadarabot viselő személy mozog, a vibrációk, amelyeket kelt, felfoghatóak és elektromos árammá alakíthatóak." A ruhadarab két fő részre osztották. A vállnál lévő - az ábrán pirossal jelzett - terület termeli az energiát. A piezoelektromos anyag összenyomásra, csavarodásra termel áramot. A kékkel jelzett terület pedig könnyű és flexibilis akkumulátorokat tartalmaz, melyek tárolják a töltést. Dr. Best reményei szerint a technológiának katonai alkalmazásokban is hasznát vehetik majd. Például az éjjellátó eszközök, kommunikációs berendezések, földrajzi helymeghatározó szerkezetek nehéz akkumulátorait válthatnák majd ki velük.

A CSIRO reméli, hogy a két legnagyobb problémát is sikerül majd megoldani a fejlesztés során, miszerint a FIED ruházat nem lehet észrevehetően nehezebb, mint egy hagyományos dzseki, illetve hogy az túléli a mosás és szárítás megpróbáltatásait.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.