Hirdetés
. Hirdetés

A Vista és a SATA optikai meghajtók

|

A Windows Vista is segítheti a SATA optikai meghajtók elterjedését és leválthatja a jó öreg ATAPI meghajtókat. Végre!

Hirdetés

Hosszasan tanakodtunk, hogy mikor volt, amikor az AOpen elhozta az első SATA felületű CD-íróját a CeBIT-re. Közös, szerkesztőségi tudatalattinkban a "legalább három éve" maradt meg. Akkor nagyon örültünk, hogy végre száműzhetjük a párhuzamos ATA (IDE) utálatos, nehezen kezelhető szalagkábelét egyszer s mindenkorra. Az örömből üröm lett, a CeBIT-en bemutatták, termék gyakorlatilag sohasem lett belőle. Az idő múlásával persze jelentek meg ilyen felületű meghajtók - például a Plextornak is van ilyen - de be kell valljuk, hogy mi is csak képen láttuk őket. Nem csoda a mi árérzékeny piacunkon, hiszen 20-30 százalékkal kerülnek ezek többe, mint a PATA felületűek, így sok OEM/ODM eddig nem is adaptált ilyen felületű meghajtót.

A Vista elterjedésével, úgy 2007 második felében változhat a helyzet. Az összes vezető optikai meghajtó gyártó, úgyis mint az LG, Plextor, Sony, Asustek, Pioneer, Matsushita (Panasonic) Lite-On IT, hamarosan bemutatja SATA felületű DVD íróit és olvasóit.


SATA és párhuzamos ATA optikai meghajtók


Az elterjedés elősegítéséhez olyan alaplapi lapkakészlet szükséges, mely natív módon támogatja a SATA felületű optikai meghajtókat -, illetve a Vista, mert az XP-t nagyon körülményes telepíteni olyan gépre, melynek SATA vezérlőjét az XP telepítő nem tudja az általános meghajtóprogramján keresztül megszólítani. Csak a probléma megértetésének okán, mintegy széljegyzetként: Ilyenkor ugyan van lehetőség a szükséges meghajtóprogram megetetésére a rendszerrel, de ez nagyon körülményes, mert az XP telepítő alapértelmezésben floppyn, az "a:" meghajtón (!) követeli az általa ismeretlen hardver vezérléséhez szükséges drivert, ami 2006 végén valósággal megmosolyogtató. A Vistával már kedvezőbb a helyzet, hiszen eleve több hardvert támogat, de itt már lehetséges USB-s meghajtó segítségével ellátni a szükséges meghajtóval.

Míg a párhuzamos IDE interfész sávszélessége 100 megabájt másodpercenként, addig a SATA 1.0, 150 megabájt átvitelére képes ugyanennyi idő alatt. Nyilvánvalóan nem ez az a tulajdonság, ami miatt a SATA felületű optikai meghajtók izgalmasak. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a vékony SATA adatkábel sokkal jobb levegőáramlást tesz lehetővé az így is "túlfűtött" PC-n belül.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.