Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 7-ben már letiltható az Internet Explorer

|

A Microsoft felkészült egy esetleges elmarasztaló uniós döntésre, hiszen, ha el nem is távolította, de a Windows 7 RC1-ben már letilthatóvá tette beépített böngészőjét.

Hirdetés

Habár az Internet Explorer ellen indított uniós eljárás még el sem kezdődött, a Microsoft máris felkészült egy kedvezőtlen ítéletre is. Az aeroxperience beszámolója alapján ugyanis a Windows 7 legfrissebb,  build 7048-as verziójában már letilthatóvá vált a vitatott böngésző.


Teljesen kiiktatni azonban nem tudták, mivel az Internet Explorer 8 (iexplore.exe) metódusai és alprogramjai olyan mélyen integrálva vannak az operációs rendszerben, hogy az gyakorlatilag felérne a Windows öngyilkosságával. "A Windows Explorer és az Internet Explorer rengeteg közös könyvtárat használ, mivel hasonló és egyben közös is a működésük, jelenleg az utóbbi eltávolítása ezért majdhogynem lehetetlen" - fogalmaz egy blogger.

 

win7ie.jpg


Vagyis úgy tűnik, hogy a Microsoft előremenekült, hiszen ha az Európai Unió helyt ad az Opera Softvare ASA beadványának - amelyhez később a Google és a Mozilla Alapítvány is csatlakozott - akkor a redmondi szoftvercégnek ki kell szednie az Internet Explorert a Windowsokból. Az utóbbi cégek szerint ugyanis az sérti a szabad versenyt. Mitchell Baker, a Mozilla Foundation vezérigazgatója például úgy fogalmazott: "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon".


Így egy kedvezőtlen ítélet esetén alapértelmezetten letiltott IE beállítással szállíthatja a Microsoft az operációs rendszerét, ahelyett hogy az egész Windowshoz hozzá kellene nyúlniuk. A műveletet követően ugyanis az Explorer eltűnik az alapértelmezett alkalmazások közül: a Windows nem figyelmezteti a felhasználót a hiányára, törlődik a futtatható állománya, míg egyéb komponensei megmaradnak az operációs rendszerben.


Ehhez a bloggerek leírása szerint lépjünk be a Vezérlőpultba, váltsunk minden beállítás nézetre, majd kattintsunk a "Programs and Features" opcióra. Keressük meg a "Turn Windows Features On or Off" menüpontot, majd a felugró ablakban vegyük ki a pipát az Internet Explorer mellől, és indítsuk újra a gépet. Ha mindent jól csinálunk, akkor az újraindítás után már egy Explorer nélküli Windowst kapunk.


A Microsoft még nem kommentálta, hogy pontosan miért került be e letiltás funkció az új Windows 7 változatba.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.