Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 7 padlóra küldi a Vistát

|

Az IDC előrejelzése szerint a Windows 7 megjelenése után eltűnhet a Vista, míg az XP 2013-ig kelendő maradhat.

Hirdetés

Az IDC nyilvánosságra hozott friss jelentése szerint a Windows 7 megjelenése drasztikusan fog hatni a Vista eladásaira, amelynek ráadásul még az elődjével is meg kell majd küzdenie - írja az amerikai PC World. A piackutató cég előrejelzése szerint a Microsoft új operációs rendszerének megjelenése után egy évvel már a Windows 7 fogja adni a céges eladásoknak közel a felét (49,5 százalék) 58 millió példánnyal, míg a Vista csak 18 millió megrendelést remélhet (15 százalék). Az operációs rendszert még a 2001-es XP is megelőzi majd: az IDC szerint esetében a céges megrendelésekből 41 millió (35 százalék) kópia találhat gazdára 2010-ben.

 

 

xpvistawin7.jpg


Ha a piackutató elmondása alapján egy kicsit továbbutazunk az időben, akkor még drasztikusabbá válik a Vista felszívódása. 2011-ben előrejelzésük szerint a Windows 7 már a megrendelések 75 százalékát fogja adni, ami mellett a Vista csak 5 százalékot remélhet. Így az IDC kalkulálása alapján 2012-re teljesen eltűnhet a Windows Vista, miközben az XP abban az évben még 15 millió példányszámot remélhet, 2013-ban pedig 8,4 millió fogyhat belőle. Ekkora már a Windows 7 fog dominálni, ami 95 százalékát fogja adni a Microsoft céges kliens oldali operációs rendszer eladásainak.

A gazdasági krízis lassítja az átállást?

Az IDC előrejelzésének egy kicsit ellentmond a ScriptLogic 1100 rendszergazda között végzett felmérése, amely alapján a cégek nem kapkodják el a váltást. A válaszadóknak 59,3 százaléka úgy nyilatkozott: nem tervezi a közeljövőben a Windows 7-re való átállást. Ami mellett 34 százalékuk 2010-re kíván váltani, 5,4 százalékuk pedig már idén bevezeti a Windows 7-et. Igaz, a Microsoft szempontjából a 34 százalék is jó eredmény lenne, hiszen teljesülhetnének az IDC előrejelzései.

Érdekesség, hogy a halasztók az indoklásnál elsősorban nem a Vistánál gyakran hangoztatott kompatibilitási problémákat mondták, sokkal inkább a gazdasági válságot nevezték meg elsőrendű akadályként. 42,7 százalékuk elmondása alapján ugyanis az átállást idő és anyagi természetű gondok hátráltatják, míg a kompatibilitási gondok csak 39,1 százalékot kaptak. Az operációs rendszer váltás (8,4 százalék), a hardveres infrastruktúra hiánya (7,5 százalék), és a migrációs nehézségek (2,2 százalék) sokkal ritkábban szerepeltek az indoklások között.

A Windows 7 elterjedését visszaveheti az is, hogy a ScriptLogic felmérése alapján a vállalatok leginkább (34,8 százalék) a szoftvervásárlásokon és a termékfrissítéseken spórolnak. E mellett 29,2 százalékuk virtualizációs megoldásokkal igyekszik infrastruktúráját hatékonyabbá tenni, 20,6 százalékuk a munkaerő-felvételt fagyasztotta be, s csak 14,5 százalékuknál nem változott, vagy nőt az informatikai költségvetés. A napjainkban egyre inkább teret nyerő szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) megoldásokat egyelőre csak 0,9 százalékuk vezette be.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.