Hirdetés
. Hirdetés

A Wizz Air szerverei

|

A nemzetközi versenybe sikerrel beszálló légitársaság a HP személyi számítógépeivel startolt. Ma már szerverkörnyezete is szinte teljes egészében ProLiant kiszolgálókra épül.x

Hirdetés

Zöld mezőről

Kimondottan IT-intenzív területnek számít a légi utasszállítás, amely a kiélezett piaci versennyel és a szigorú biztonsági követelményekkel is legalább ennyire jellemezhető.

 

Üzleti és informatikai szempontból egyszerre nagy kihívást és lehetőséget jelentett ezért a Wizz Air 2003 végi megalakulása. Zöldmezős beruházásként alapjaitól kellett felépíteni a légitársaságot, mely az idén márciusban zárult, 2015-ös pénzügyi évben már 16,5 millió utast szállított több mint 380 útvonalon, és a magyar vállalatok közül elsőként Londonban lépett tőzsdére.

– Két és fél hónap leforgása alatt startra készen álltunk online értékesítési rendszerünkkel – mondta Barna Károly, a Wizz Air Hungary Kft. IT-üzemeltetési menedzsere. –A Wizz Air alapítása óta folyamatosan nőtt, ami informatikai környezetünkkel szemben is rendkívül komoly követelményeket támaszt, a gyors méretezés, kifogástalan üzembiztonság és hatékony működés tekintetében egyaránt.

 

Hewlett-Packard a fedélzeten

A ma már több mint 2300 fős Wizz Air 10 közép-kelet-európai országban, 20 bázisról üzemel, és a 2015-ös naptári évben további három bázist nyit, közülük egyet Debrecenben.
A felsővezetés Genfből irányítja a légitársaságot, az IT-központ azonban változatlanul Budapestről menedzseli, fejleszti és üzemelteti az irodai és a back-end környezetet.

– Először PC-ket vásároltunk a HP-tól, amelyeket kimagasló ár-érték arányuk és a szállítás gyorsasága miatt választottunk – mondta Barna Károly. – Különösen értékes tapasztalatnak bizonyult, hogy eközben megismertük a Hewlett-Packard B2B portálját, amelyen a ProLiant szervereket is igény szerint konfigurálhatjuk. Az egyedileg paraméterezett, x86-os gépeket mindössze 2-3 hét alatt megkapjuk. Nagyon fontos ez számunkra, mert miután az IT beruházásokkal kapcsolatos döntéseket meghozzuk, azonnal megkezdjük az implementációt.

A HP ProLiant szerverek technológiai színvonalát olyan magasra értékeli a Wizz Air, hogy a virtualizált környezet és a levelezés után mára jóformán minden üzleti alkalmazását erre a platformra migrálta.

– Szerverkörnyezetünket több mint 95 százalékban HP ProLiant kiszolgálók alkotják, ezeken a gépeken fut a Wizz Air vállalatirányítási, elektronikus számlázó és jegykiállító rendszere, valamint 61 darab Airbus 320-as gépet számláló flottájának üzletileg kritikus karbantartási rendszere is, amely különösen magas rendelkezésre állást követel – mondta Barna Károly IT-üzemeltetési menedzser.

Ütemezett módon frissíti szerverparkját a Wizz Air, amelyet jelenleg a HP ProLiant család 7. és 8. generációs kiszolgálói alkotnak, de a környezetben megjelentek már a legújabb, 9-es nemzedék tagjai is.

 

– Szervereinket a felső kategóriás modellek közül választjuk, két processzorral és 100 gigabájtnál nagyobb memóriával konfiguráljuk őket – mondta Barna Károly. – Jellemzően öt évre tervezzük a gépek élettartamát, ezért nagyra értékeljük, hogy a ProLiant kiszolgálókba sok merevlemezt rakhatunk, az eddigiekben nem volt szükségünk külső tárolóra. Az eltelt, közel egy évtizedben mindössze egyetlen alaplapot kellett cserélnünk, legfeljebb diszkhibáink adódtak, azt hiszem, ez önmagáért beszél. Más gyártók kiszolgálóival nem ez volt a tapasztalatunk.

Világszínvonal

Miután külföldi bázisain is ProLiant szerverek működnek, az ottani Hewlett-Packard partnerek felügyelete mellett, a gépek technológiai színvonala és megbízhatósága mellett a Wizz Air számára nagyon fontos a hozzájuk adott szolgáltatás is.

– Kritikus szervereinket a HP a hívástól számított 6 órán belül javítja, a nem kritikusakat legkésőbb a következő munkanapon, de a gépek hibamentessége miatt ezt több országban még egyáltalán nem kellett kipróbálnunk a gyakorlatban – mondta Barna Károly. – IT-eszközeinket, így a ProLiant szervereket is Magyarországon vásároljuk, amelyeket a HP külföldi bázisainkon is ugyanúgy garanciálisan javít, mint idehaza. Más szállítók ugyanezt sokkal bonyolultabban oldották volna meg. Mindezek alapján érthető, hogy hardver-infrastruktúránkat szinte teljes egészében egy szállító termékeiből alakítottuk ki. Ötven fős IT-csapatunk így sokkal hatékonyabban tudja ellátni az üzemeltetés feladatait, és a HP Magyarország hozzáértő szakembereire is mindig számíthatunk, könnyű velük jól együtt dolgozni, értik a szakmájukat.

Értékközpontú légitársaságként a Wizz Air a legkorszerűbb technológiák alapjain folyamatosan továbbfejleszti szolgáltatásait.

– A weboldalunkat mobil eszközről elérő utasok száma évente megkétszereződik, arányuk már ma is 40 százalék feletti – mondta Barna Károly. – Májusban élesítettük honlapunk mobil eszközökre optimalizált változatát, és ugyancsak saját fejlesztésként olyan natív mobilalkalmazást készítettünk iOS és Android platformra, amely versenytársaink hasonló megoldásainál sokkal jobb ügyfélélményt ad. A kódbázis egységesítését követően hamarosan Windows platformra is kibocsátjuk applikációnkat, és a foglalás folyamatát felgyorsító fejlesztésen is dolgozunk. Insource-oljuk utazási csomagokat értékesítő szolgáltatásunkat is, amellyel beszállunk az európai versenybe. Promóciós kampányok idején weboldalunk látogatottsága egy nap alatt akár a 20-szorosára is nőhet, ezért a szélsőségesen nagy terhelés kiszolgálására a nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásokhoz is kapcsolódunk. A következő 2-3 évben várhatóan további 20-30 ProLiant szervert is üzembe állítunk meglévő, 40 kiszolgálónk mellett, és a növekvő adatigény kiszolgálására HP 3PAR tárolómegoldás bevezetését is tervezzük.

 

- Kifejezetten üzletkritikus feladatokkal kell foglalkoznunk egy gyorsan növekvő légitársaság IT hátterében. Azt az informatikai gyártót választottuk, amely valóban segíti és egyszerűsíti munkánkat 10 országban, 20 bázisállomáson, a HP ProLiant szerverek nagyon jól teljesítik ezeket a követelményeket évek óta. – foglalta össze Barna Károly, a Wizz Air Hungary Kft. IT-üzemeltetési menedzsere.

További információk találhatóak a HP ProLiant szerverekről és regisztráció ingyenes szerverakadémiára az alábbi weboldalon.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.