Hirdetés
. Hirdetés

Acer Aspire L5100 - az apró szerecsen

|

A napokban volt 30 éves az x86 architektúra. Alkotói még nem gondolták, hogy egy személyi számítógépből divatcikk lesz.

Hirdetés

Örvendetes, hogy divat lett szép számítógépeket építeni, amelyeket anélkül is be lehet költöztetni egy lakószobába, hogy a nagymamától ránk maradt őzikés falvédővel takarnánk le, mert még az is kevésbé ciki, mint felvállalni egy ronda bézs dobozt a parkettás lakásban. Az Acer apró Aspire gépe nem csak csinos, de minden olyan trükköt bedob, amitől bele kell szeretni. A legfontosabb, hogy külső, 135 wattos tápegységgel bír - olyasmivel, amilyet a noteszgépeknél láthatunk, csak valamivel nagyobbal. Így máris egy ventilátorral kevesebb zajong benne, mint az átlagos PC-kben. Egyébként még nagy terhelésnél sem válik hangossá, egészen meglepően csendes.

acer1.jpg
A fekete gyönyörű! Acer Aspire L5100

A lexikon méretű gépezet nagyon elegáns, zongoralakk-fekete borítást kapott. A szépség ára, hogy minden érintés meglátszik rajta, de a tulajdonosa talán nem is fogdossa annyit, mint egy noteszgépet. A mellékelt állvánnyal élére állítva is biztonságosan megáll az asztalon, de apró gumilábak is vannak rajta, hogy fektetve se karcolja össze magát. A téglatest két rövidebb lapját sűrű, fémszövetű háló fedi, így állítva a gép a kéményhatásnak köszönhetően még jobban szellőzik.

De mi fűti odabent? A központi egység egy 2,6 gigahertzes AMD Athlon 64, 4000+, ami nem éppen a legújabb termék, de a megcélzott felhasználói körnek és a várható feladatoknak valószínűleg megfelel. A CPU egy AMD 690G (Hammer) lapkakészletben dolgozik, 1 gigabájt 667 megahertzes DDR2 memória társaságában. Grafikus vezérlője integrált ATI Radeon X1250-es, mely a rendszermemóriából választja le a működéséhez szükséges területet.

Az apró gépházban egy 160 gigabájtos SATA merevlemez és egy slot-in rendszerű Matsushita super-multi DVD-író dolgozik. A gép belső kialakításáról érdemben nem tudunk nyilatkozni, ugyanis az Acer szerint avatatlannak minősülő kezektől matrica óvja a gép belsejét - ennek átszakítása azonnali garanciavesztéssel jár. Felettébb barátságtalan megoldás, de korántsem egyedi.

acer2.jpg
A rejtekajtó az előlapon

A szerkezet előlapján az apró ajtó mögött két USB 2.0-ás kaput, fejhallgató ki- és mikrofon bemenetet találunk, sok az egyben kártyaolvasó és Firewire csatlakozó mellett. Hátul négy USB 2.0-ás és egy Firewire kapu várja a perifériákat, a gigabites Ethernet vezérlő aljzatának társaságában. A 7.1-es hangkártyához nem csupán a szokásos jackdugókat építették ki, de még az S/PDIF optikai kivezetést is.

Külön örvendetesnek tartjuk, hogy erre a gépre végre HDMI és DVI monitorkivezetések kerültek, nem pedig a szokásos, egyben legolcsóbb és leggyatrább képminőséget nyújtó analóg VGA. (Ha valakinek erre van szüksége, akkor mellékelték a DVI átalakítót.) Az Acer Windows Vistát ad a kis géphez. Az Aspire L5100 forgalmazása a nyár végén kezdődik meg, ezért az árakról még nem tudunk nyilatkozni, de valószínűleg 90 ezer forinttól indul majd.

acer3.jpg
DVI és HDMI monitorkivezetések a hátlapon

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.