Hirdetés
. Hirdetés

Acer és MSI laptopokon nyomul a Mobil Linux

|

Megjelentek a piacon első netbookra optimalizált – a Moblin 2 névre hallgató mobil linuxos rendszerrel - telepített gépek.

Hirdetés

A Novell az Acer és az MSI hardverein is bemutatta a nyílt forráskódú mobil platform, a Moblin 2-es verziójának SUSE Linux operációs rendszerre optimalizált változatát. A Moblin egy mobil eszközökre optimalizált Linux szoftverplatform, amely hatékonyan működik az Intel Atom processzorral működő netbookokon.

Mivel a Novell vezető szerepet tölt be a Moblin fejlesztési projektben, elkészült a Novell SUSE Linux operációs rendszerének Moblin-ra optimalizált változata, amelyet a vállalat számos vezető hardvergyártó (Original Equipment Manufacturers – OEM) és tervező (Original Design Manufacturers – ODM) közvetítésével vezet be a piacra. A Moblin 2-es verziójával a netbookok felhasználói gyorsan, biztonságosan és könnyen internetezhetnek a könnyű és megfizethető hardvereken.

Májusban a Novell és az Intel egy széleskörű együttműködési megállapodást jelentett be, amelynek célja a Moblin fejlesztése az Intel Atom processzorra épülő netbookokra és más mobil rendszerekre. Az együttműködés keretében Tajvanon megalapítják a Novell Open Labs-t, ahol a Novell az Intel és a Tajvani Informatikai Intézet által alapított Taiwan Moblin Enabling Center (MEC) szakértőivel együttműködve fogja a Moblin rendszerrel való kompatibilitás szempontjából érvényesíteni a beérkező terveket. A Novell várakozásai szerint a teljes mértékben támogatott Moblin SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerre optimalizált változatával felszerelt eszközök 2009 őszén jelennek meg a piacon. A Moblin előzetesére kíváncsi felhasználók a www.opensuse.org/moblin weboldalról tölthetik le a Moblin openSUSE rendszerre optimalizált változatát.

„A Moblin alapjaiban forgatja fel a piacot, és lényegesen eltávolodik a mobil számítástechnika hagyományos megközelítésétől” – mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.