Hirdetés
. Hirdetés

Adat-kazánokkal fűtene a Microsoft

|

A szoftvercég tanulmánya alapján a szerverek által kibocsájtott hőt házak fűtésére is fel lehetne használni.

Hirdetés

"Az adat-kazán: a felhő informatikával történő fűtés" címen egy friss tanulmány kerül ki a Microsoft kutatóintézetéből, amely azt taglalja, hogy az adatközpontokban termelődő hőt miként lehetne a háztartásoknál hasznosítani. "A felhő informatika forró, szó szerint" - írják a kutatás készítői, akik emlékeztetnek arra, hogy 2006-ban az IT szektor már az összes áramfogyasztás 3 százalékáért volt felelős az Egyesült Államokban. A felhő informatikai térnyerésének köszönhetően pedig egyre nagyobb szerep hárul az adatközpontokra, amelyek kiépítésénél mindig kulcstényező a megfelelő hűtés. A szerverek ugyanis ontják magukból a forróságot, amelyet nem egyszerű kezelni.

 



A Microsoft néhány kutatója ezen ok miatt úgy gondolja, hogy a termelődő hő ellen nem küzdeni kell, hanem hasznosítani kell azt, irodák és magánlakások fűtésére. "Fizikailag a szerverek olyan fémdobozok, amelyek az elektromosságot hővé alakítják át. Az általuk kibocsájtott meleg levegő (általában 40-50 celsius) túl kevés ahhoz, hogy hasznosítsuk azt megújuló energiaként, de pont elegendő fűtési feladatokhoz" - olvasható a Microsoft Research oldalán található tanulmányban (PDF).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.