Hirdetés
. Hirdetés

Adathalászok a Facebook-on

|

Tegnap a YouTube fertőzéssel fenyegetőztünk, ma FaceBookos adathalászokkal riogatunk.

Hirdetés

Az áldozatok barátjának adják ki magukat és pénzt kérnek az internetes csalások legújabb módszerét használó bűnözők. A személyiséglopáshoz szükséges információt Facebook profilok feltörésével szerzik meg.

Az egyik legjobb dolog a Facebook-ban, hogy használata során, tudjuk, hogy kikkel állunk kapcsolatban. Ha valaki üzenetet küldd nekünk, a legtöbbször személyes fotók sokaságát tartalmazó profilja alapján azonosíthatjuk. Számítógépes bűnözők, most ezt a bizalmat használják ki, hogy pénzt csaljanak ki az áldozataikból. Bár korábban is érkeztek spamek és más félrevezető e-mailek a közösségi oldal postafiókjaiba személyiséglopással még nem próbálkoztak azok, akik pénzszerzésre használják a Facebook-ot.

Az internetes csalás legújabb módszerével megpróbáltak pénzt szerezni Rakesh Agrawal-tól a SnapStream szoftvercég igazgatójától is. Agrawal-nak sikerült felfedeznie a csalást, amiről a Techcrunch informatikai blogon számolt be. A csaló az igazgató egyik barátjának, Mattnek adta ki magát és azt állította, hogy kirabolták Angliában, és pénzre van szüksége, hogy repülőjegyet tudjon venni. Matt gyerekeinek és feleségének nevével igazolta magát, amit a Facebookon keresztül ismerhetett meg. Végül azért bukott le, mert Agrawal nem találta hihetőnek a történetet és rákérdezett, hogy honnan ismerik egymást, amire azt válaszolta, hogy az iskolából. Nem volt szerencséje, mivel máshol ismerték meg egymást.

A korábban hasonló csalással próbálkozók email postafiókokat törtek fel, majd pedig a postafiók tulajdonosának címlistáján lévő összes címre, egyébként rossz angolsággal megfogalmazott pénzkérő üzenetet küldtek. Abban az esetben, ha valakinek megszerezték a hozzáférését a Facebook profiljához már nincs mód arra, hogy meggátolja, hogy a személyes információk róla és a barátairól idegen kézbe kerüljenek. A legjobb védekezés a személyiséglopásos csalások ellen az, ha észben tartjuk, az interneten nem mindenki a barátunk, aki annak mondja magát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.