Hirdetés
. Hirdetés

Adatokat lopnak a kamu munkaközvetítők

|

A válság miatt újabb területeken is támadásba lendült az internetes bűnözés.

Hirdetés

Az idén még több és még változatosabb támadás érheti az internetezőket, mert a gazdasági visszaesés miatt még többen akarják a világhálót illegális anyagi haszonszerzésre használni. Egy most készült McAfee tanulmány szerint olyan területeket is elárasztott az online bűnözés, amelyek korábban megbízhatónak látszottak.

Rohamosan nő a könnyű pénzt ígérő adathalász csalások száma, amelyek gyakran hamis pénzügyi szolgáltatóhoz, vagy árurendelést kínáló weboldalakhoz kapcsolódnak. A csalók azt használják ki, hogy a globális pénzügyi gondok következtében sok internet-felhasználó keres vonzó ajánlatokat, nem sejtve, hogy a látszólag legális szolgáltatások mögött kiberbűnözők rejtőznek.

Noha még csak január van látható, hogy a válság egyre több területen érezteti a hatásait. A megszűnő állások miatt a bizonytalan munkavállalók egyre gyakrabban keresik fel az online álláskereső oldalakat. Ezt felismerve az internetes bűnözők létrehozták az első hamis álláskereső oldalakat. Az adathalászat ezen új irányzata is a megtévesztés eszközeit használja céljai elérésére, és leginkább az álláskeresőkre specializálódott módszerekkel igyekszik pénzre váltható információkat megszerezni. 

Ezeken az oldalakon legtöbbször olyan adatokat is elkérnek, amit a hagyományos oldalakon soha, így egy kis figyelemmel tulajdonképpen elkerülhető lenne a bűnözők által felállított adatcsapda. A felhasználók egy része azonban a mai napig felelőtlenül megadja bárhol az adatait, amelyek jobb esetben csak egy spam-adatbázis újabb címének számítanak. Sokszor azonban bankszámlaszámok is, személyi azonosítók is könnyű prédaként kerülnek illetéktelen kezekbe, majd később a feketepiacra.

A McAfee felhívja a figyelmet arra is, hogy a csalók egyre gyakrabban használják csaliként a napi- és helyi lapok híreit, mivel ezekkel a legkönnyebb rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy egy linkre kattintson.

Veszélyesek lehetnek az úgynevezett a közösségi oldalak is, amelyeken - növekvő népszerűségét kihasználva - a rosszindulatú programok írói „barátságos" oldalakra mutató linkeket kínálnak.

Az internetes biztonsággal foglalkozó McAfee tanulmánya szerint az elmúlt 12 hónapban több rosszindulatú programmal találkozhattak a netezők, mint eddig bármikor. 2007 végéig, a McAfee vírusfigyelő rendszere majdnem 358.000 rosszindulatú programot azonosított, ebből több mint 135.000-et 2007-ben. Tavaly azonban már márciusban több kártékony programot talált a rendszer, mint a teljes 2007-es évben, mintegy másfél milliót.

A programok többsége rejtőzködő, s anyagi haszonszerzés céljából írták őket. A rosszindulatú programok készítése üzlet, a programok több mint 90 százaléka jelszavak ellopására készített trójai és letöltő-program.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.