Hirdetés
. Hirdetés

Adattárház és a valós idejű vállalat

|

Big Data platformokról, piacot formáló akvizíciókról és hazai projektekről adott áttekintést az idei Adattárház Fórum.

Hirdetés

A hagyományos adatbázis-kezelő eszközökkel már egyre nehezebben vagy egyáltalán nem feldolgozható, exponenciálisan növekvő, digitális információmennyiség, angol hívószóval a Big Data korában élünk, amelyet minden korábbinál részletesebb, sokféle típusú adatok komplex feldolgozása és elemzése jellemez - mondta bevezető előadásában Arató Bence, a tegnap lezajlott Adattárház Fórum 2011 konferenciát szervező BI Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. - Az adattárház-piac fantasztikusan izgalmas területté vált, a nagy múltú, globális piaci szereplők sorra vásárolták fel az öt évvel ezelőtt kihívóként megjelenő technológiai cégeket, további lendületet adva az új analitikai megoldások térhódításának.

A szervezetek ugyanis az ügyfélviselkedés jobb megértése, a szolgáltatások testre szabása és a működés optimalizálása érdekében kezdeni akarnak valamit az általuk tárolt, nagy adatmennyiséggel, amihez hatékony eszközökre van szükségük. Az irántuk megnyilvánuló, élénk érdeklődést tükrözi, hogy az idei Adattárház Fórumra több mint 150-en regisztráltak, 50 százalékkal többen, mint két évvel ezelőtt. Az ügyvezető arra is kitért, hogy a BI Consulting DW-TREK felmérése szerint az adattárházak a magyar gazdaság minden területén jelen vannak, és a szervezetek az elemzésen túl már az operatív folyamatok támogatására is használják őket. Az adattárházak piacát világszinten meghatározó, legfrissebb technológiák - a masszív párhuzamos feldolgozás (MPP), az oszlopalapú tömörítés és a memórián belül történő feldolgozás, valamint a fürtözés (clusterezés) - alkalmazása azonban egyelőre kevésbé jellemző idehaza.

- Az elmúlt 3 évben a világon kezelt információmennyiség négyszeresére nőtt, és ez több információt jelent, mint amennyi az emberiség 40 ezer éves történelme során összesen keletkezett - mutatott rá Stephen Brobst, a Teradata technológiai igazgatója, aki nyitó előadásában az adattárházak jövőjét vetítette előre. - Ez a növekedés a szenzortechnológia elterjedésével még inkább fel fog gyorsulni, amikor az interneten kommunikáló tárgyak minden eddiginél nagyobb, elemzésre váró adatmennyiséget fognak szállítani folyamatosan.

Napjainkban is tapasztaljuk, hogy az élenjáró vállalatok már nemcsak tranzakciókat, hanem interakciókat és tartalmakat is elemeznek. E különböző adattípusokat strukturált és nem strukturált kategóriába soroljuk, ami Brobst szerint téves - egy napló-, XML vagy JPG fájl nagyon is strukturált, csak más módon, mint a jelenleg strukturáltként aposztrofált relációs adatbázis. Ezért a más elven működő, új technológiák, mint a megbízhatóan méretezhető, elosztott feldolgozást lehetővé tevő, nyílt forráskódú Apache Hadoop és MapReduce mindinkább előtérbe fognak kerülni.

Ezzel párhuzamosan az adattárházak felhasználói köre is jelentős mértékben kiszélesedik majd. Az IDC szerint jelenleg a felsővezetők 60 és a középvezetők 40 százaléka használ üzleti intelligencia funkciókat a vállalatoknál. A szervezetek 20 százaléka azonban már az ügyfeleknek is ad olyan szolgáltatásokat, amelyek az adattárházak szolgáltatásait használják. Brobst a Wells Fargo bankot hozta fel példaként, ahol az ügyfelek egy portálon keresztül önkiszolgáló módon juthatnak pénzügyi tanácsokhoz. A kisebb értékű ügyfelek kiszolgálása így nyilvánvalóan olcsóbb, mint pénzügyi tanácsadók alkalmazásával, de a fogyasztók interneten felnőtt nemzedéke igényli és preferálja is ezt a lehetőséget.

Az említett arányok ezért gyorsan nőni fognak, ahogyan az adattárházak kilépnek a háttériroda régiójából, és a valós idejű vállalat operatív folyamatait támogató, dinamikus infrastruktúra szerves részévé válnak.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.