Hirdetés
. Hirdetés

Adóelkerüléssel vádolják a Google-t

|

A kedvezőbb ír adókulcsoknak köszönhetően a Google papíron 26 millió fontos veszteséggel zárt az Egyesült Királyságban, valójában azonban 1,6 milliárd fontos bevételt könyvelt el.

Hirdetés

A Google tavalyi pénzügyi jelentésében az áll, hogy a vállalat legnagyobb piaca az USA-n kívül az Egyesült Királyság, amely a cég múlt évi 21,8 milliárd dolláros (13,5 milliárd fontos) bevételéhez 14 százalékkal járult hozzá. A The Times cikke azzal vádolta meg a keresővállalatot, nagy nyeresége ellenére egy könyvelési trükkel "eltüntette" brit adójának jelentős részét.

Egy év alatt 43,6 millió forintnyi adó

Az Egyesült Királyság online hirdetési piaca 2,58 milliárd dolláros (1,6 milliárd fontos) bevételt hozott a Google-nek, amely után helyben 450 millió fontot kellett volna adóznia, ám ehelyett mindössze 141 519 fontot fizetett, amely még csak nem is a bevételből, hanem a cég bankszámláin felhalmozott pénzösszegekre vonatkozó kamatadóból származott. A neves napilap szerint valószínűleg ennél még a brit Google-nél dolgozó vezetők egy része is többet adózhatott.

A cég európai központja Dublinban van bejegyezve, a bevétel tehát Írországba futott be, így az ott érvényes adózási szabályok voltak az irányadók. A britek 28 és 30 százalékos adókulccsal dolgoznak, míg az íreknél mindössze 10 és 25 százalék a vállalatokra vonatkozó adó mértéke. A Google tehát az íreknél számolta el adójának nagy részét, helyi költségeit viszont a briteknél számolta el, így a trükknek köszönhetően 141 millió fontos forgalmat és 26 millió font adózás előtti veszteséget jelenthetett az Egyesült Királyságból. Ezt a megoldást nevezzük transzferárazásnak (transfer pricing). A módszert széles körben alkalmazzák azon cégek, amelyek egynél több országban is jelen vannak tevékenységükkel.

Veszélyben a Google jó hírneve

Vince Cable, a brit liberálisok frakcióvezetője szerint bár a transzferárazás legális, negatív hatással lehet a Google jó hírnevére; míg a gazdasági stabilitás állapotában az emberek többsége szemet hunyt a "legális adóelkerülés" felett, a recesszió idején mindez nagyon rossz üzenetet közvetít. Peter Barron, a Google szóvivője Cable véleményére reagálva azt mondta, a Google komoly befektetéseket tesz az országban, ahol több mint 800 alkalmazottat foglalkoztat, helyi és nemzetközi szinten is adózik. Hozzátette, a cég európai központja Dublinban van, de ezzel együtt minden adózási szabályt betartanak.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.