Hirdetés
. Hirdetés

Adventi foltozás a Microsofttól

|

Decemberi hibajavító keddjén 6 sérülékenységet orvosol termékeiben a Microsoft.

Hirdetés

A redmondi szoftvercég kiadott biztonsági közleménye szerint decemberi, havi gyakoriságú patch-keddjén összesen hat sérülékenységet javít termékeiben a Microsoft, amelyek közül három kritikus, három fontos besorolást kapott. Öt közülük távoli kódfuttatásra alkalmas, azaz kihasználásukkal a támadók átvehetik a felhasználó gépe felett az uralmat, annak tudta és beleegyezése nélkül, míg egy rés szolgáltatás megtagadás (Denial of Service) alapú támadások kivitelezésére ad lehetőséget. A decemberi jelentés a következőképpen épül fel:

  • Közlemény 1: Kritikus (Távoli kódfuttatás), Windows
  • Közlemény 2: Fontos (Távoli kódfuttatás), Windows, Office
  • Közlemény 3: Kritikus (Távoli kódfuttatás), Office
  • Közlemény 4: Kritikus (Távoli kódfuttatás), Windows, Internet Explorer
  • Közlemény 5: Fontos (szolgáltatás megtagadás), Windows
  • Közlemény 6: Fontos (Távoli kódfuttatás), Windows


Ha részletesebben végigolvassuk az előzetes biztonsági jelentést, akkor láthatjuk, hogy a Windowsok közül szinte mindegyik érintett, így a Windows 2000, az XP, a Windows Server 2003 és 2008, a Vista, sőt még a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 is megkapja a maga foltját.

 

 

vistapatch.jpg
 

 

 

Ennek megfelelően a felhasználóiknak hazai idő szerint kedd este, szerda reggel érdemes lesz majd a Windows Update-en érkező frissítésekre figyelniük. Ha az egyéb Microsoftos alkalmazásokat nézzük, akkor az Office XP és 2003, a Project 2000, 2002 és 2003, valamint a Works 8.5 javításaira is érdemes számítani.

Habár előzetesen a Microsoft nem szokta nagydobra verni, hogy pontosan milyen sérülékenységet orvosol, mégis a közleményük szerint valószínűsíthető, hogy kedden érkezni fog a gyógymód az Internet Explorer november végén napvilágot látott sérülékenységére. A sietség indokolt volt, hiszen a szakértők szerint a rés meglehetősen veszélyes: segítségével a támadók átvehetik a felhasználó gépe felett az irányítás. A gyanútlan internetezőket ráadásul nem is nehéz lépre csalni, hiszen a megfertőződéshez elég meglátogatni egy olyan weboldalt, ahova az online bűnözök beágyazták támadókódjukat. Ráadásul mindebből a gép előtt ülő szinte nem érzékel semmit, az Internet Explorer pedig feltétel nélkül lefuttatja a támadókódot. Korábban többen komoly járvány miatt tartottak emiatt, de talán a gyors foltozással a Microsoft meg tudja előzni a bajt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.