Hirdetés
. Hirdetés

Afrika első hivatalos kalózpártja

|

A tunéziai szervezet az internet szabadsága mellett kíván síkra szállni, és komoly sikerekre számít a következő választásokon.

Hirdetés

2011 arab tavasz
2011 arab tavasz

A tavalyi év az arab tavasz éve volt, az idei talán az arab kalózok tavaszának éve lesz. Noha egy fecske nem csinál nyarat, úgy tűnik, valami komolyan megmozdult az észak-afrikai régióban. Ezt bizonyítja, hogy a tunéziai belügyminisztérium jóváhagyásával immár hivatalosan is pártnak minősül az országban megalakult Kalózpárt, amely az elismeréssel egyúttal az első ilyen afrikai szervezetnek minősül a kontinensen, számolt be az eseményről a HENT hírlevele.

A párt elsősorban olyan bloggerekből áll, akik az arab tavasz forradalmi hullám során jelentős aktivitással vettek részt a helyi mozgalomban. Többüket le is tartóztatták a politikai rezsim elleni tiltakozások során, egyik alapítójuk pedig az a Slim Amamou, aki az átmeneti kormányban az ifjúságért és sportért felelős miniszteri tisztséget töltötte be.

A párt közleménye szerint az egyesülés célja, hogy a közel 2 millió tuniszi internetező érdekeit képviseljék, és ezek jogainak érvényt szerezzenek. Ideológiájuk a klasszikus kalózpárti gondolatokon túl a szabadság, igazság és egyenlőség jelszavai köré szerveződik azzal a céllal, hogy a demokrácia elveit az interneten is érvényesíteni tudják. Véleményük szerint ugyanis a szabad internet a demokratikus államforma egyik fontos jelzője, ezért küldetésüknek tartják, hogy a cenzúra és tartalomkorlátozás ellen küzdjenek.

Amamou szerint komoly esélyük van rá, hogy az ország következő választásán jelentős sikereket érjenek el, hiszen olyan témákkal foglalkoznak, amelyek a tuniszi fiatalokat érdeklik és érintik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.