Hirdetés
. Hirdetés

Alibaba Group: meggondolatlan a Yahoo! állásfoglalása

|

A Yahoo! China tulajdonosa elhatárolódik a Yahoo! nyilatkozattól és ezzel a Google álláspontjától, amelyet a decemberi kibertámadások után vett fel.

Hirdetés

Miután a Google a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy kínai emberjogi aktivisták Gmail fiókjait támadás érte, bejelentette azt is, hogy végső esetben megeshet, hogy kivonul Kínából. Az Alibaba Group, a kínai Yahoo! tulajdonosa meggondolatlannak nevezte és visszautasította a Yahoo! nyilatkozatát, amely támogatta a Google álláspontját.

A Yahoo!, amely az Alibaba részvények jelentős hányadát birtokolja, még 2005-ben adta a kínai üzletet a cégnek. Az Alibaba a Yahoo! China és az Alibaba.com mellett egyéb üzleti weboldalakat is futtat. A kínai érdekeltség jelenleg nem osztja az anyacég véleményét Google ügyben.

Az Alibaba illéketese e-mail nyilatkozatában elmondta, hogy "az Alibaba Group már kommunikálta a Yahoo! irányába, hogy szerinte a Yahoo! Google-t támogató állásfoglalása könnyelműen meggondolatlan, tekintettel a tényanyag hiányára a bizonyításban. Az Alibaba nem osztja a Yahoo! nézetét."

A Google közzétette, hogy még decemberben kibertámadás érte, amely nagyban kínai emberjogi aktivisták Gmail fiókjait célozta. Az amerikai cég azt nyilatkozta, hogy egyoldalúan felfüggeszti a kínai Google keresőmotor találatainak cenzúrázását, ez a lépés pedig lehet, hogy véget vet működésének Kínában.

A Yahoo! nyilatkozatában a Google mellé állt, mondván, hogy a támadások mélyen zavaróak és ellenállásra hívott fel minden olyan akcióval szemben, amely a felhasználók magánszférájának megsértésére irányul.

Carol Bartz vezérigazgató kinevezése óta megfigyelhető a Yahoo! vállalatai közötti kötelékek meggyengülése, de az Alibaba közleménye még tovább megy a Yahoo!-val való szembenállásban. Elemzők szerint felmerül egyúttal, hogy más internet tartalom szolgáltatók is követik a Google példáját és megtagadják a cenzúrázást. Az Alibaba kijelentése nem érinti közvetlenül a cenzúra kérdését, az biztos, hogy jelenleg mind a Yahoo! China, mind a Microsoft Bing bizonyos találatai szűrés alá esnek Kínában.

Steve Ballmer, a Microsoft vezére a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik, hogy követnék a Google példáját, nem vonulnak ki Kínából.

Egyébként hírek jelentek meg a Yahoo! elleni hasonló támadásokról is, melyek a Google szerint legalább 20 másik, nagyobb vállalatot érintettek.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.