Hirdetés
. Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés Android és iOS platformra a Pázmányon

|

Kurzus indult a mobileszközökre való fejlesztésért a katolikus egyetemen.

Hirdetés

Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Vállalati szférából is érkezett igény arra, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem IT-hallgatói otthon legyenek a mobileszközökön történő szoftverfejlesztésben is. Az Információs Technológiai Karral kapcsolatban álló cégektől kapott visszajelzésekben rendre szerepelt, hogy szívesen vennék, ha a hozzájuk érkező friss diplomások a mobilplatformon történő programozásban, és a mobilkörnyezetek jellemzőinek ismeretében is jártasak lennének. Így született meg dr. Karacs Kristóf és dr. Oláh András kurzusa: Alkalmazásfejlesztés Android és iOS platformra.

A kurzus most nyerte el a Mit díjaz a munkáltató? c.  díjat a Tempus Közalapítványtól, mint  olyan felsőoktatási kurzus, amelyek az elméleti alapok átadása mellett sikeresen valósítja meg a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges készségek és egyéni kompetenciák fejlesztését is.

A kar egyik kiemelt kutatási területe az integrált szenzor-processzor platformok kutatása, és a mobiltelefonokra, mint egy mini szenzorarzenálra tekintenek. Számos kutatási projektben merült fel a mobil platform alkalmazásának lehetősége (közösségi internetes rádió, mobilnavigáció vakoknak stb.), azonban a projektre jelentkező hallgatók nem rendelkeztek mobilprogramozási ismeretekkel. Azt, hogy a piacon magas az értéke a mobilprogramozási képességeknek, a hallgatók is érzékelték, és több fórumon jelezték, hogy nagy érdeklődés lenne egy ilyen ismereteket adó tárgyra. Mindezeket pedig a vállalati oldalról érkező igények csak erősítették, így született meg a kurzus, amely piaci szempontból rendkívül releváns ismeretek megszerzését segíti elő gyakorlatorientált megközelítéssel – magyarázzák a kurzusvezetők.

A kurzus egyrészt betekintést nyújt a mobileszközökön történő szoftverfejlesztésbe, másrészt, a hallgatók számára olyan gyakorlati alapkészséget és jártasságot biztosít, amely lehetővé teszi a hallgatók becsatlakozását különböző kutatási és alkalmazásfejlesztési feladatokba. Az elméleti anyagot a hallgatóknak a házi feladatokon és a projektfeladaton keresztül készségszinten kell elsajátítaniuk.

A kurzust úgy alakították ki, hogy az elsődleges új ismereteken túl a hallgatók számos egyéb kompetenciáját is fejlessze. A gyakorlatorientált oktatásban nagy hangsúlyt helyeznek a mérnöki problémamegoldásra, amelyet választott projektfeladat megoldása segít. A projekt kivitelezése során szükséges lehet a feladatok priorizálásának és a feladatokra allokált erőforrásoknak az átütemezése, ez a hallgatók szervezési készségeit erősíti. A csoportos házi feladatokon keresztül a hallgatók csapatban való együttműködési képessége is fejlődik. Az eredményorientáltságot és a felelősségvállalást a projektkonferencia megrendezésével fejlesztik, amelyen a hallgatók a vállalati képviselőkből álló zsűritől kapnak visszajelzést teljesítményükről. Kiemelten kezelik a hallgatók kommunikációs készségeinek fejlesztését: a konferencia előtt a hallgatók egy tartalmi sorvezetőt kapnak előadásaik elkészítéséhez, és lehetőséget biztosítunk a prezentációk előzetes bemutatására is.

A tárgyhoz kapcsolódóan már az első félév során partneri viszonyt épített ki az egyetem két céggel (AFF Csoport, LogMeIn), és további vállalatokkal is felvették a kapcsolatot. A partnercégek gyakornoki pozíciókat kínálnak az eredményes hallgatóknak, szakmai gyakorlati együttműködést kötnek az egyetemmel, és az oktatásba is bekapcsolódnak egyrészt előadások tartásával, másrészt projektfeladatok kiírásával, és a hallgatók konzultálásával.

A tárgy tematikáját és oktatási módszereit a tapasztalatok alapján az ipari partnerek bevonásával folyamatosan fejleszti a kar.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.