Hirdetés
. Hirdetés

Alkalmazások üzembiztonságának fejlesztése

|

Zökkenőmentes banki ügyfélkiszolgálás.(x)

Hirdetés

A Raiffeisen Bank az ügyfélkiszolgálásban használt Java technológián alapuló front-end rendszerének teljesítményfejlesztésére olyan „alkalmazásteljesítmény-menedzsment” megoldást keresett, amely heterogén környezetben több gyártó termékeit is képes akár a tranzakciók elemi lépéseinek szintjén monitorozni. A kínálat alapos elemzését követően a Raiffeisen Bank választása a Compuware APM (Application Performance Management) termékére, a dynaTrace-re esett.

Kisebb válaszidők, nagyobb üzembiztonság

A projektnek két fő célja volt: a válaszidőket egy adott érték alá csökkenteni, valamint az üzembiztonságot a kívánt szintre emelni, azaz gyakorlatilag megszüntetni a fennakadásokat. A teljesítménymenedzsment-szoftver bevezetését 2012. január közepén indították. Gyakorlatilag két hét után már megkezdődhetett az elemzés. „Szemben a legtöbb hasonló rendszerrel, a dynaTrace-t éles környezetben lehet alkalmazni. Ez számunkra nagyon fontos, hiszen így elmaradhattak a tesztelemzések, és azonnal jól használható információt kaptunk működő rendszereinkről. Az is előnyös, hogy a Compuware eszköze nem igényli a meglévő környezet programkódjainak legkisebb módosítását sem” - fogalmaz Melegh Csanád, a Raiffeisen alkalmazásüzemeltetési osztályának vezetője.

Hirdetés

Februártól kezdődően már folyamatos volt a rendszerek monitorozása, az esetleges problémák azonosítása. A feltárt okok alapján a fejlesztők bevonásával márciusban elindult a javítások összeállítása, majd a hónap második felében üzembe helyezték az első javító csomagot az éles rendszerre. Hatására a bejelentkezési idő több mint 60 százalékkal csökkent, az üzembiztonság elérte a 99,9 százalékot, megszüntetvén a nem tervezett leállásokat. A javító csomagok hatására jelentős hardver- és licencerőforrások szabadultak fel, amikkel más beruházásokat lehetett kiváltani. Ennek alapján a dynaTrace-beruházás megtérülési ideje gyakorlatilag 5-6 hónapra tehető.

Fejlesztői környezetben is

A Compuware természetesen időről időre frissíti APM termékét, ám az újdonságok telepítéséhez nem kell a banki környezetet leállítani, módosítani. A folyamat automatikusan lezajlik.

A jövőre nézve a Raiffeisen Banknál nagy reményeket fűznek a dynaTrace sokoldalú funkcionalitásához. Az elemzőszoftvert a fejlesztői és tesztelői környezetben is elkezdték alkalmazni. Így már a telepítés előtt információt kaphatnak nemcsak a kódminőségről, hanem a fejlesztés alatt álló programok várható üzembiztonságáról is. Ezáltal kiküszöbölhető, hogy később az éles rendszerben jöjjenek elő a problémák.

A Raiffeisen Bank a Compuware APM termékcsalád kiterjesztésénél a Provice Kft. és a Telvice Kft. szakembereivel dolgozik együtt a jövőben is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.