Hirdetés
. Hirdetés

Állami megrendelésre épít szuperszámítógépet az Nvidia

|

Olyan komputert kell szállítaniuk, amely úgynevezett exaflop teljesítményű, vagyis másodpercenként 1 kvintillió számítás elvégzésére képes.

Hirdetés

Az amerikai energiaügyi minisztérium közel áll a megállapodáshoz, hogy az Nvidia és az AMD chipjeivel készült szuperszámítógépet vásároljon. Eközben az Intel egy még nagyobb szuperszámítógépet épít a hivatalnak, de ennek átadása már hónapok óta késik - közölte a Reuters két, az ügyet ismerő személyre hivatkozva.

Az Nvidia és az AMD Polaris nevet viselő gépe nem váltja ki a Chicago mellett található Argonne National Lab számára tervezett Intel-alapú Aurora gépet, amely a 2019-es bejelentéskor az USA leggyorsabb számítógépe lett volna. Ehelyett a Polaris - amely már az idén működni fog - tesztgép lesz az Argonne számára, hogy elkezdjék felkészíteni a szoftvert az Intel géphez - mondták a bennfentesek. Az érintett cégek nem kívántak nyilatkozni a hírrel kapcsolatban.

Az Intel, az AMD és az Nvidia az adatközpontokban használt chipek piaci részesedéséért harcol. Az Egyesült Államok szuperszámítógépei tudományos munkát végeznek az egészségügyi, éghajlati és egyéb kutatók számára, valamint virtuálisan tesztelik az ország nukleáris fegyvereit. A rendszerekben úttörő szerepet játszó kulcsfontosságú technológiák a következő években gyakran átszivárognak a kereskedelmi adatközpontokba, ami előnyt teremt a szerződéses munkát elnyerő chipgyártó cégeknek.

Hirdetés

Az Aurora első bejelentésekor az Intel és az Argonne azt mondta, hogy a gépet 2021-ben szállítják le, de az Intel még mindig adós a kulcsfontosságú Ponte Vecchio és Sapphire Rapids chipekkel. Az Intel júniusban azt közölte, hogy a Sapphire Rapids chipeket csak 2022-ben gyártják le, a napokban viszont Will Moss, az Intel szóvivője arról beszélt, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a számítógép 2022-ben történő leszállítása mellett.

Az 500 millió dolláros szerződés értelmében az Intelnek és partnereinek egy olyan komputert kell szállítaniuk, amely úgynevezett exaflop teljesítményű, vagyis másodpercenként 1 kvintillió - azaz 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 - számítás elvégzésére képes. Az első exascale számítógépet az Egyesült Államokban valószínűleg egy másik laboratórium - a Tennessee állambeli Oak Ridge National Lab - helyezi üzembe. Ezt a berendezést a Hewlett Packard építi az AMD chipjeivel, és várhatóan még az idén le is szállítja.

A források szerint az Argonne által használt Polaris gép nem lesz olyan erős, mint az Intel komputere. Az Nvidia A100-as chipjeire, valamint az AMD Rome és Milan chipjeire épülő Polaris képes lesz néhány exaflopos számításra, de többnyire lassabban fog dolgozni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.