Amatőr adathalász szabadult a Vaterára

|

Mulatságos, helyesírási hibákkal teletűzdelt spamben kéri az oldal felhasználóinak az adatait.

Amatőr adathalász intézett támadást az egyik legnépszerűbb hazai aukciós portál, a Vatera felhasználói ellen, hiszen többen is kaptak olyan levelet, amelyekben a hobbi támadó az oldal nevében az adataikat kéri. Mindezt igen primitív formában. A levél egyrészt tele van helyesírási és nyelvhelyességi hibákkal (a Vatera nevét például néha kisbetűvel, néha nagybetűvel írja, és a veszőkkel sincs jó barátságban). Másrészt az általa óhajtott adatokat is egy citromail-es postafiókra kéri.

Ez már önmagában gyanús lehet, de a következő mondat még ennél is beszédesebb: "Mégegyszer megkérlek, hogy add meg az adataidat, DE UGYANAZOKAT AZ ADATOKAT ADD MEG AMIKET EZELŐTT HASZNÁLTÁL! EZ NAGYON FONTOS". Ez önmagában nevetségessé teszi ez egész csali levelet, hiszen melyik szolgáltató kötelezné arra a felhasználóit, hogy adatmódosítás során a korábbi adataikat adják meg.  A lelkes hobbi adathalász ráadásul még egy lelkesítő nyereményjátékot is elrejtett mulatságos levelében, amellyel a képzetlen számítógép használókat még fel is lelkesítheti: "Akik segítenek a vatera piactérnek és visszaküldik az adataikat azok között értékes ajándékokat sorsolunk ki és pénznyereményt" - zárul a nyelvhelyességi és helyesírási bakikkal hemzsegő szöveg.

 

data_thief.jpg


Akármennyire is komolytalan a levél, félő hogy egy-két gyanútlan felhasználó bedől neki. A Vatera is fontosnak tartotta jelezni látogatóinak, hogy ők nem gyűjtenek semmilyen adatot. "A napokban visszaélésre utaló spam mail érkezett néhány Vatera.hu felhasználóhoz. A levélben a Vatera szerver feltörésére és az ebből adódó adatvesztésre hivatkozva több adatot lekértek az online piactér felhasználóitól (felhasználónév, jelszó, lakcím, telefonszám). A Vatera.hu jelenleg nem gyűjt adatot regisztrált tagjaitól" - olvasható az oldalukon. "A Vatera.hu haladéktalanul felvette a kapcsolatot a mail tárhelyének üzemeltetőjével, akik megtették a szükséges lépéseket az ügyben" - teszik hozzá később.

Végezetül íme az említett komolytalan levél teljes terjedelmében:

"Hello kedves vatera tag!!!

Körülbelül egy héttel ezelőtt történt, hogy valaki feltörte a vatera szerverét és törölt néhány adatot a regisztrált tagok profiljaiból. A vatera piactér ezennel megkér hogy az incidens miatt legyél szives az adataidat újra megosztani velünk. A vatera piactér egy újfajta uniós védelmi rendszert épített ki a tagok részéra. Az adatok az előzökhöz képest 6-szor nagyobb védelmet élvezhetnek. Elnézését kérjük az incidens miatt.

Mégegyszer megkérlek, hogy add meg az adataidat, DE UGYANAZOKAT AZ ADATOKAT ADD MEG AMIKET EZELŐTT HASZNÁLTÁL! EZ NAGYON FONTOS

El kell küdened erre a címre: ...@citromail.hu

felhasználóneved, jelszavad, lekcímed, telefonszámod. A Vatera piactér kér hogy a pontos adatokat add meg.

Akik segítenek a vatera piactérnek és visszaküldik az adataikat azok között értékes ajándékokat sorsolunk ki és pénznyereményt"

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.