Hirdetés
. Hirdetés

AMD, DTX, OK?

|

Az AMD először a Consumer Electronics Show-n jelentette be a DTX alaplap specifikációt, melyet most véglegesítettek.

Hirdetés

Az idei Consumer Electronics Show-n jelentette be az AMD, hogy kibocsát egy alaplapokra vonatkozó nyílt, ipari szabványt, "méltányos és nem diszkriminatív" licencelési feltételekkel. Nem egészen értjük, hogy mire utalnak ezzel, de először tisztázzuk a részleteket! A DTX alaplapok a maguk 24 x 20 centis kiterjedésével valamelyest kisebbek mint a 24 x 24 centiméteres micro-ATX alaplapok és jócskán nagyobbak, mint a VIA, 17 x 17 centiméteres mini-ITX lapjai. A DTX-ből is van mini, ami 17 x 20 centis így valamivel nagyobb, mint az előbb említett mini-ITX. Gyártási szempontból az új szabvány előnye, hogy egy szabványos gyártási panel négy DTX, vagy hat mini-DTX alaplapot tesz ki.

A DTX lapok bővítési lehetőségei minimálisak, mindössze két bővítősínjük lehet, amiből legalább az egyik a PCI Express. A CES-en bemutatott alaplapon volt egy XpressCard bővítőhely a Wi-Fi, vagy Bluetooth kártyák számára, de ennek nyoma sincs a végleges DTX dokumentációban. A DTX rendszerek viszonylag "kevéssé forrófejűek". A bennük használható processzorok maximális fogyasztási hődisszipációs mutatója (Thermal Design Power - TDP) 65 watt, míg a mini-DTX lapoknál 35 watt.

4xdtx.jpg
David Schwarzbach AMD alelnök egy négy DTX alaplapot tartalmazó, felvágatlan gyártási panellel.

Az AMD által közzétett képen egy micro-ATX alaplap látszik, melyen a DTX lapok dimenzióit jelölték be. Ebből jól látszik - ami a fentebb is közölt méretadatokból is világos -, hogy a DTX lapok nem négyzet, hanem téglalap "alaprajzúak" és arányaikban kísértetiesen emlékeztetnek az SFF barebone (small form factor), azaz a kisméretű félkész gépekben használt lapokra. Ezekre nincs elfogadott ipari méretszabvány, ezért gyártásuk relatíve költséges és "ahány ház, annyi szokás" tehát a különböző gyártók, saját tervezésű lapokat használnak. Mint arról hírt adtunk az Intel a legújabb terméktervei szerint erre a feladatra a VIA által kitalált és bevezetett mini-ITX-et szemelte ki, így az AMD jegyezte DTX és mini-DTX erre lehet egyfajta válasz.

dtx.jpg

Nem értjük azonban, hogy az AMD mire céloz az elejtett "méltányos és nem diszkriminatív" licencelési feltételekkel, hiszen - legjobb tudomásunk szerint - a mini-ITX egyáltalán nem tűnik diszkriminatívnek! Elég csak rákeresni a Google-ban a "mini-ITX" kifejezésre, hogy számos nem Intel CPU-hoz készült alaplapot találjunk, köztük AMD Geode alapúakat is. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a fentebb citált megjegyzés az Intel BTX, Micro-BTX és Pico-BTX szabványaira utal, melyet a cég pár éve próbált bevezetni, de az iparban merev elutasításra találtak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.