Hirdetés
. Hirdetés

AMD-netbook nem, mindenki más igen

|

Az AMD bejelentette, hogy belátható időn belül nem lesz az Intel Atommal versengő terméke, így kimarad a szárnyaló üzletből.

Hirdetés

Amikor Dirk Meyer pár napja átvette az AMD irányítását, nyilvánosságra hozta, hogy az AMD egy alacsony feszültségű processzor fejlesztésén dolgozik, amelyet az Intel Atom konkurensének szán. Az AMD-s netbookprocesszorról szóló pletykák már keringenek egy ideje, még egy blokkdiagram is előkerült júniusban, és Meyer bejelentése találgatások sorát indította el. Egy új információ azonban azt sugallja, hogy nem várhatunk AMD-alapú netbookokat a közeljövőben, azzal együtt, hogy Meyer ígéretet tett rá: hivatalosan is bejelentik a processzort novemberben.

amdblokkdiagram.jpg
Az ominózus blokkdiagram

Az AMD marketingigazgatója, Nigel Dessau az eWeeknek adott interjújában kifejtette, hogy az AMD nagyon is érdeklődik a netbookpiac lehetőségei iránt, de nem tervezi, hogy azonnal belép rá. "Nem állítjuk, hogy ez nem fontos szegmens, nem állítjuk, hogy nem növekvő szegmens. Azt mondjuk, hogy mi egy kisebb cég vagyunk [mint az Intel], és arra kell koncentrálnunk, amit most jól csinálunk. Inkább figyelünk, mintsem játszunk, de amint beérik [a piac], meglátjuk, hogy merre is tart. Ebben a pillanatban arra fókuszálunk, amit a legjobban csinálunk."

Ha elég figyelmesen olvasunk, akkor rá kell jönnünk, hogy Dessau nyilatkozata nem mond ellent Meyerének! Ugyanis Meyer nem azt mondta, hogy novemberben kijönnek egy Intel Atom konkurenssel, hanem azt, hogy novemberben hivatalosan is bejelentenek egy ilyen processzort, amelynek várható megjelenése gyakorlatilag bármikor lehet.

Azt viszont nem is sejtjük, hogy Dessau mire utalt az "arra koncentrálunk, amit jól csinálunk" kijelentésével. Legnagyobb bánatunkra az AMD mostanában nem igazán csinált jól bármit is. Túl sokat fizettek az ATI-ért, zászlóshajójuk, a Phenom pedig elmarad a konkurenciától. Egyáltalán nem arról van szó, hogy az AMD ellen drukkolunk, mert senkinek sem lenne jó, ha a PC-s processzorpiac egyetlen versenyzősre szűkülne - nagyon örülnénk, ha azt láthatnánk, hogy a cég összeszedte magát, és olyan sikeres, ütőképes termékekkel lenne megint a piacon, mint amilyenek a kétmagos Opteronok voltak a maguk idejében.

amdnetbook.jpg
Egy netbookhoz legközelebb álló valami, amit az AMD fel tud mutatni. AMD Geode alapú szubnotesz a 2007-es Computexről

Persze nézhetjük a dolgot úgy is, hogy az AMD óvatos, és igazat kell adnunk nekik abban, hogy a szakma és a felhasználók puszta érdeklődése még egyetlen céget sem tartott el. De ha ránézünk az Intel második negyedéves pénzügyi eredményeire, akkor nagyon úgy fest a dolog, hogy a netbookok és a jelenleg piacon lévő modellek szíve, az Atom - no meg a Celeron M, ami szintén az Intel terméke - bizony slágerré vált, és nem úgy tűnik, hogy egynyári, hanem inkább örökzöld slágerré.

Az Intel jó érzékkel ott igyekszik keresni, ahol lehet. Az Atom minilaptopokba szánt változata 52 százalékkal kerül többe, mint az asztali. A cég aktuális árlistája szerint az N270-nek a szokásos, ezer darabos nagykereskedelmi tételre értett darabára 44 dollár, míg az asztali gépekbe szánt 230-as verzióért 29 zöldhasút kérnek. Persze az is igaz, hogy a 230-as tokozását lényegesen olcsóbb anyagokból készítik, hiszen az asztali gépekben - még az apróbbakban is - lényegesen több hely áll rendelkezésre a megfelelő hűtéshez, és nagyobb hűtőbordák, ventilátorok használhatóak, mint a mostanság oly népszerű netbookokban.

Ezek népszerűségét talán semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a koreai LG is piacra akar dobni egy ilyen gépet októberben. Mivel a cég legtöbb noteszét is a tajvani MSI gyártja, arra számíthatunk, hogy a netbookjukkal sem lesz ez másként. A források már azt is tudni vélik, hogy az X110 márkajelű modell 8,9 hüvelykes TFT LCD kijelzővel, 2 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos merevlemezzel érkezik, és természetesen Intel Atom processzorra épül majd. A cég még nem döntötte el, hogy kínálnak-e valamilyen Linuxot a gépén, vagy csak XP-vel lesz rendelhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.