Hirdetés
. Hirdetés

AMD-NVIDIA fúzió?

|

Egyes Wall Street-i elemzők még akkor is fején találják a szöget, ha elsőre őrültségnek tűnik, amit prognosztizálnak. AMD-NVIDIA fúzió? Sci-fi? Horror? Dráma? Vagy ésszerű lépés?

Hirdetés

Doug Freedman, az American Technology Research technológiai elemzője a cég ügyfeleinek küldött feljegyzésében azt jósolja: lehetséges, hogy az NVIDIA megveszi az AMD-t. Minél tovább játszunk a gondolattal, annál kevésbé tűnik őrültségnek. Freedman szerint az NVIDIA vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang nagyszerű CEO lenne az AMD élén. Hector Ruiz, az AMD jelenlegi vezérigazgatója sokat veszített a hitelességéből az eltelt pár évben. Sorozatos termékkésések, pénzügyi svindlik, túlzott ígéretek és szállítási problémák vetnek rá árnyékot. Huangnak viszont remek érzéke és gyakorlata van abban, hogy technológiákat olvasszon egybe a saját cégétől és a bekebelezett konkurensektől, hogy aztán az alkímia végeredménye egy sikeres termék legyen. Amikor az NVIDIA 2000-ben megszerezte egykori legnagyobb vetélytársát, a 3dfx-et, akkor mindenki - beleértve minket is - azt jósolta, hogy a cég megásta a saját sírját. Ezzel szemben a fúzió eredménye a nagyon sikeres NV30 architektúra lett.

Freedman szerint az NVIDIA-val erősített AMD-ATI trió végre érdemben vehetné fel a versenyt az Intellel, mivel "Huang képes lenne átstrukturálni az AMD szervezetét."

 

amdnvidia.jpg
Hector Ruiz és Jen-Hsun Huang

 

A 3,7 milliárd dolláros piaci értékű, de ugyanakkor 3,1 milliárdos nettó adósághányadú AMD nem lenne olcsó vétel az NVIDIA-nak, melynek mérlegében "csak" 1,85 milliárd dollár készpénzvagyon és annak megfelelő eszköz szerepel, de nincs semmilyen tartozásuk. Ráadásul az NVIDIA-nak nagyon jó a pénzügyi minősítése, és részvényeinek attraktív árfolyama lehetővé tenne egy kombinált, részvénycsomag-átadáson és hitelátvállaláson alapuló akvizíciót. Ugyanakkor az EU és az Egyesült Államok törvényhozói trösztellenes megfontolásokból valószínűleg nem néznének jó szemmel egy ATI-NVIDIA házasságot.

Freedman álláspontjával szemben nem gondoljuk úgy, hogy az AMD problémáiért kizárólag Ruiz lenne a felelős. Dirk Meyerről, a cég üzemeltetési vezérigazgatójáról már évek óta az a hír járja, hogy ő váltja Ruizt a székében, és ő nagyon komoly technikai tudást mondhat a magáénak.

Tulajdonképpen nem lennénk meglepve, ha valaki mostanában ajánlatot tenne az AMD-nek, amikor a piacon számos ilyen művelet ment, vagy éppen megy végbe. Gondolunk itt a Microsoft-Yahoo ügyletre, a két műholdasrádió-óriás, az XM és a Sirius összeolvadására, vagy az Amazon-Audible akvizícióra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.