Hirdetés
. Hirdetés

America Online: hajtanak, hogy hajtsunk

|

Az AOL, az egyik legnagyobb amerikai internet- és tartalomszolgáltató megkezdte a szélessávú előfizetőknek szánt OpenRide tesztelését.

Hirdetés

Az új termék nemcsak szöveges linkeket, hanem videókat, zenéket, helyi információkat is eredményez egy-egy keresésnél. Ám több egy keresőmotornál: ami igazán új benne, az az, hogy mindezt megfejelve egy levelzőklienssel és más webes eszközökkel együtt egy új, a felhasználó gépén futó alkalmazásba integrálták az AOL OpenRideba (szabad hajtás). A tesztelésben a cég közleménye szerint bárki részt vehet, ha letölti.

Az OpenRide szokatlanul intuitív, csillogó-villogó felületet kapott, az ablakok például szinte automatikusan méreteződnek át, attól függően, éppen mit használ a felhasználó. Igaz, első ránézésre igencsak emlékeztet egy platformfüggetlen fejlesztőkörnyezet, az Eclipse felületére, mintha azt szabták volna saját igényeikre át. A beépített új böngésző mindent tud, amit a Firefox, vagy az új, 7-es Internet Explorer - füleket, felugró ablakok blokkolását stb. - a többi funkciót pedig nem sikerült tesztelni, mert mégse olyan szabad a hajtás: csak amerikai lakáscímmel lehet email fiókot nyitni, anélkül pedig se a levelezőprogramot, se a már jól ismert és szintén integrált azonnali üzenetküldőt, az AOL Instant Messengert sem lehet használni. Hogy vajon ugyanolyan sorsa lesz-e, mint egy másik AOL alkalmazásnak, a testreszabott Netscape böngészőnek (szegről-végről a Firefox ükapjának), majd eldől. Talán tanultak valamit a kudarcból.

A szélessávú előfizetőket célzó tartalmak választéka egyre bővül, a trendet a Yahoo videókeresője teremtette, azóta minden piaci szereplő igyekszik felzárkózni (kivéve a Google-t, aki inkább a divatok diktálásán, mint követésén munkálkodik), köztük az AOL is, aki egy évvel később, 2005-ben indította saját videókeresőjét. Kétségtelen, hogy lassan ideje lenne elgondolkodniuk a szogláltatóknak azon is, hogyan lehet megtartani a nagy harccal és néhol komoly állami támogatásokkal megszerzett rengeteg új szélessáv-előfizetőt, akik csak a leveleiket és esetleg egy-egy napilapot futnak át. De legalább ilyen fontos volna eltéríteni a sávszélességet nagyon is kihasználó szerzői jogokat sértő anyagokat letöltő-megosztó fiatalabb generációkat.

A hazai állapotokat azért kiválóan jellemzi az az apróság, hogy az OpenRide beharangozó flashanimációja bizony akadozva áradozott a szélessáv, mint amilyen az enyém is, előnyeiről, amit a program immár ki fog használni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.