Hirdetés
. Hirdetés

Amit a Flash Player kinyírásáról tudni kell

|

Az Adobe széles körben használt, de komoly biztonsági kockázatokat okozó multimédia technológiája végre valahára átadja a helyét a HTML5-nek és más webes szabványoknak.

Hirdetés

Bejelentette az Adobe, hogy 2020 végéig megszünteti a Flash Player támogatását és terjesztését. A tartalomkészítőket arra ösztönzi a vállalat, hogy térjenek át az új, nyílt formátumokra, a HTML5-re, a WebGL-re és a WebAssemblyre. Manapság a legtöbb böngészőfejlesztő cég közvetlenül beépíti ezeket a korábban bedolgozó programok segítségével megvalósított technológiákat szoftvereibe, olvashatjuk az Adobe közleményében. A vállalat folytatja az új webes szabványok (köztük a HTML5) fejlesztését, miközben részt vesz a WebAssembly Community Group munkájában.

Való igaz, az Adobe már évek óta a HTML5 szálláscsinálója: a vállalat Animate CC animációtervező eszköze támogatja mind a HTML5-öt, mind a WebGL-t. Az Apple Flash támogatásának megtagadása a népszerű iOS mobil platformon jócskán hozzájárult a technológia hanyatlásához. A Flash ráadásul folytonosan biztonsági problémákkal küzd. A YouTube 2015-ben hátrált ki a Flash mögül, alaptechnológiájává téve a HTML5-öt.

Szakértők szerint a HTML5 mára egy mindenre alkalmas lehetőséggé vált, és aki még mindig a Flasht használja, annak hat éve van arra, hogy levezényelje a migrációt. Mivel egész iparágak (játék, oktatás, videó) épülnek a Flashra, az Adobe még évekig támogatni fogja a technológiát a Windows, MacOS és Linux operációs rendszerekben, valamint a böngészőkben.

A Mozilla a Flash kivezetésére vonatkozó ütemterve szerint a Firefox böngésző 2019 elejétől a felhasználók által látható figyelmeztetést jelenít meg az olyan weboldalaknál, amelyek továbbra is a Flasht használják. Ettől az évtől kezdve a Firefox alapértelmezésben blokkolja a Flasht a legtöbb felhasználónál. A böngésző 2021-ben nem tölti be a Flash plugint, miután az Adobe befejezte a Flash biztonsági frissítését 2020 végén

A Microsoft szintén fokozatosan szünteti meg a Flash támogatását az Edge és az Internet Explorer böngészőben, és a Flasht 2020 végéig eltávolítja a Windowsból. A Flash támogatása ugyanekkor megszűnik a Google-féle Chrome böngészőben is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.