Hirdetés
. Hirdetés

Anatómia 4 dimenzióban

|

Magyar fejlesztésű világszabadalom: a rendszerrel az emberi test minden apró részlete valódi fotókon, térben tanulmányozható.

Hirdetés

Eddig az emberi testtel csak a boncteremben és az anatómiai atlaszok segítségével ismerkedhettek az orvostanhallgatók. A fotografikus reprodukción alapuló hazai találmány nagy mértékben megkönnyíti a tanulást: a magyar fejlesztésű program nemcsak térhatást nyújt, hanem bármely szögből tanulmányozhatóvá teszi a test minden apró részletét. A most piacra kerülő termék (DVD) a fej és a nyak anatómiáját mutatja be, a teljes test térképe várhatóan 2 év alatt készül el.

„Az általunk kifejlesztett technika alapját egy, a rétegeket egyenként lefényképező, gömbfelületen mozgó szkenner adja, amely a szöveteket minden oldalról és szögből dokumentálja. Az így kapott nyersanyagot aztán egy szoftver virtuális valósággá formálja" - fogalmazott Kutor László (Óbudai Egyetem), a találmány kifejlesztője. Az eredmény főbb jellemzői: időben változó téri megjelenítés (4D), interaktivitás, téri pozíciók alapján történő működés, igény esetén minden anatómiai struktúrához kiegészítő információk. A jövőre nézve fontos szempont, hogy a szoftver mobilplatformra könnyen adaptálható.

A 4D Anatomy LLC termékével elsősorban az Egyesült Államok piacait célozza meg. Már most is több egyetem, egészségügyi intézmény érdeklődik iránta. A DVD ára 350 dollár. Balogh Attila idegsebész, a fejlesztés vezetője (4D Anatomy LLC) hangsúlyozta: az emberi test négydimenziós térképe nemcsak az orvosképzésben, hanem a gyakorló orvosok munkájában is fontos szerepet kaphat. A robot ugyanis nemcsak holttestekből kivett szövetekről készíthet felvételeket, hanem akár műtétek alatt is használható. A fejlesztők fontosnak tartanák, ha a rendszer a hazai orvosképzés tananyagába is beépülne.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.