Hirdetés
. Hirdetés

Antitröszt-vizsgálat indulhat az Apple ellen

|

Egy trösztellenes ügyekkel foglalkozó jogász szerint szövetségi szervek vizsgálják az Apple üzleti gyakorlatát: elsősorban amiatt, mert a cég domináns helyzetben van az Egyesült Államok digitális zeneértékesítési piacán.

Hirdetés

A hírek szerint az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice, DOJ) vizsgálatot indított az Apple üzleti gyakorlatával kapcsolatban. A DOJ ügynökei részben azért vizsgálódnak, mert egyes értesülések szerint a vállalat nyomást gyakorolt a zenekiadókra: hagyjanak fel az Amazon.com MP3 Daily Deal szolgáltatásának szupportálásával; a promóció keretében az online kiskereskedelmi hálózat exkluzív hozzáférést kapott egyes új megjelenésekhez.

Az Apple a becslések szerint hetven százalékos részesedéssel bír az Egyesült Államok digitális zeneletöltő piacán - ez jelentősen nagyobb szelet, mint az Amazon és a Wal-Mart 12 - 12 százaléka. A cég piaci részesedésének mértéke pedig igen fontos szempont a kormányzat számára - jelentette ki Hillard Sterling, a chicagói Freeborn & Peters LLP antitröszt-jogásza.

?Ez az ügy sokkal ígéretesebb, mint a mobileszközökkel kapcsolatos vizsgálat: az Apple digitális zeneletöltési piacon mért részesedése jókora szálka az illetékes szervezetek szemében" - mondta Sterling, azokra a korábbi jelentésekre utalva, amelyek szerint a DOJ és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) az Apple iPhone-szoftverek fejlesztésére alkalmas third-party megoldásokakl kapcsolatos politikáját vizsgálják.

?A jelek szerint a DOJ szakemberei biztos alapot szeretnének találni arra, hogy hivatalos antitröszt-vizsgálatot indíthassanak az Apple ellen" - vélekedett Sterling. - A hetven százalékos piaci részesedés pedig éppen elég ahhoz, hogy monopolhelyzetre hivatkozva kutakodni kezdjenek."

Igaz, a monopolhelyzetben önmagában még semmi törvénytelen sincs. Az azonban, hogy miként él vagy él vissza domináns piaci pozíciójával egy monopolhelyzetben lévő vállalat, már más megítélés alá esik - tette hozzá a szakember.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.